Додик: Goodbye BiH, welcome RS-exit, усвојена Информација о Уставном суду (видео)

БАЊАЛУКА: "Goodbye BiH, welcome RS-exit", изјавио је данас српски члан Председништва БиХ Милорад Додик на почетку обраћања на посебној седници Народне Скупштине Републике Српске.
Jutjub/RTRS/Milorad Dodik
Фото: Јутјуб/РТРС/Милорад Додик

Он је нагласио да је парламент РС кључно место свих одлука и да само она може да говори у име народа.

"Ми не смемо оклевати да донесемо одлуке важне за нашу будућност. Овај пут смо озбиљни и нећемо прихватити неко друго кретање", рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска и српски народ немају шансу у БиХ, јер се посматрају као категорија коју Сарајево и Бошњаци не прихватају и коју мрзе и желе да униште, те да су бошњачки политичари уверени да је дошао тренутак за коначни обрачун са српским народом, преноси РТРС.


Парламент РС усвојио Информацију о Уставном суду БиХ

БАЊАЛУКА: Скупштина Републике Српске усвојила је вечерас на посебној седници Информацију у вези са антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ и осам закључака.

О Информацији и закључима изјаснила су се 74 посланика "за", а два су гласала против.

Информацију је предложила председница РС Жељка Цвијановић, после недавне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту, а закључи су усаглашени на консултативном састанку који је сазвао председник Парламента РС Недељко Чубриловић.

У информацији Цвијановићеве се наводи да Уставни суд БиХ, оспоравајући члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Републике Српске, оспорава свој кредибилитет и нарушава дејтонску структуру и расподелу територије међу ентитетима у сразмери 49 према 51 одсто.

Цвијановићева је у документу подсетила да је Високи представник у БиХ доношењем три закона из 2005. године грубо прекршио уставно дејтонско начело о томе да су ентитети власници територија и забранио да њима располажу, пренела је РТРС.

У првој тачки усвојених закључака наводи се да Народна скупштина РС потврђује приврженост РСрпске Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, посебно изворном тексту Устава БиХ као Анекса 4.

Народна скупштина РС обавезује представнике Републике Српске у инстутицијама БиХ да предложе у Парламентарној скупштини БиХ усвајање Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, наводи се у другој тачки.

Трећа тачка гласи да Народна скупштина РС задужује Владу Републике Српске да настави раније започете преговоре са Владом Федерације БиХ са циљем дефинисања границне линије измеду РС и Федерације БиХ, а у складу са Анексом 2 Општег оквирног споразума за мир у БиХ.

Народна скупштина Републике Српске обавезује представнике Републике Српске у институцијама БиХ да обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домацих судија у Уставном суду БиХ и његовог ступања на снагу, стоји у четвртој тачки.

У следећој, петој тачки се истиче да је Република Српска страна потписница свих анекса Општег оквирног споразума за мир у БиХ, самим тим и Анекса 4 који је Устав БиХ.

Народна скупштина РС потврђује да су високи представници и Уставни суд БиХ кршили Дејтонски споразум и Устав БиХ и на тај нацин изменили политички систем супротно Општем оквирном споразуму за мир у БиХ, а који је уговор међународноправног карактера, стоји у шестој тачки.

Потом, Народна скупштина РС обавезује све институције Српске да не прихватају и не спроводе било какве будуће антидејтонске и недемократске одлуке високог представника и Уставног суда БиХ.

НСРС у последњој тачки тражи да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ обавесте Народну скупштину о спровођењу ових закључака у року од 60 дана.


Додао је да је њихово уверење да ће странци спасити БиХ - наивно, те да Српска нема ниједну другу солуцију него да се води својим интересима.

Додик је рекао и да је данашња посебна седница сазвана јер је српски народ преварен.

"Покушавају нас направити мање вредним, рачунајући да само они знају шта је за нас добро. Све о Уставном суду је већ речено. Овај пут је тај суд отишао даље и себи дао за право да доноси одлуке и пребацује имовину на БиХ, а то јој не припада", навео је Додик.

Како је оценио, многи са Запада мисле да Српска није способна и спремна да брине сама о себи.

Додик је захвалио лидерима свих политичких партија на преданом раду и спремности да превазиђу нетрпељивпости у одбрани интереса Српске.

"За 60 дана се видимо, вјерујем да ћемо бити у ономе што сам на почетку рекао", рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести