Додик: Хоћу да упознам Вучића са дешавањима у БиХ

БАЊАЛУКА: Српски члан председништва БиХ Милорад Додик обратио се данас у Бањалуци новинарима уочи сутрашње посете високе делегације РС Београду и указао да је циљ сутрашњег сусрета на врху да председник Србије Александар Вучић буде упознат са ситуацијом у РС.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Према његовој оцени, сутрашња посета је већ изазвала велику пажњу у региону и шире.
"Неки који нису упућени на који се начин припремао овај састанак дају себи за право да говоре и одређују капацитет тој посети. Ми хоћемо да се види на који начин се међународна заједница, ангажујући се овде у РС и на Косову и Метохији, различито понаша. Јединствен циљ међународних званичника који су били на дужности на КиМ и у БиХ јесте да ускрате права српском народу и српској држави. Зато смо сачинили преглед антидејтонског понашања који је верификован у скупштини РС. То међутим није борба за сецесију, како то погрешно тумачи међународна заједница и неки званичници из Сарајева, него борба за статус. Наш статус је дефинисан изворним Дејтонским споразумом и ми желимо да се то и остварује у пракси, што данас није случај", рекао је Додик.
Он је оценио да се насиљем високог представника за БиХ и уставног суда БиХ мења уставно-правни положај РС, а БиХ неоправдано централизује.
Додао је да закључци о томе достављени председнику Србије, али и председнику Хрватске Зорану Милановићу како би се, каже, направио концентрисан преглед кршења права, како Србима, тако и Хрватима.
С друге стране, како је навео, Муслиманима се никада нису кршила права.
"Њима једноставно од почетка смета што постоје РС и хрватски народ у Федерацији, па се сада понашају као деца која су узела некоме кликере, задовољни оним што су урадили, тј. довели у питање одредбе Дејтонског споразума користећи међународну заједницу, високог прередставника и Уставни суд. Судство и тужилаштво су наметнути, фискални систем је наметнут, обавештајне службе наметнуте, СИПА наметнута. Они мисле да је то готово и неће да разговарају о томе. Е па ми хоћемо да разговарамо о томе и зато смо хтели да информишемо и председника Вучића о свему", рекао је Додик.
Навео је и да се РС оптужује из Сарајева за агресију, али, како је рекао, "ми нисмо агресори, ми овде живимо, ја сам рођен у Бањалуци, па како ја могу да будем агресор у свом родном граду".
"Они стално прете - ако не буде како ми кажемо биће рата, али ја кажем да неће бити рата јер су наше активности искључиво политичке природе. Нема рата, али ми морамо да се боримо за наша политичка права која смо добили у Дејтону и то ћемо и чинити", поручио је Додик.
Казао је и да су Бошњаци можда незадовољни Дејтоном, али је констатовао да су незадовољни и Срби, посебно оним што је чињено преко високог представника међународне заједнице за БиХ.
Додик је оценио да постоји очигледна, непринципијелна веза у приступу међународне заједнице решавању питања Косова и Метохије и статусним проблемима РС у оквиру БиХ.
"Јединствен циљ међународних званичника који су били на дужности на КиМ и у БиХ био је у ствари да ускрате права српском народу и српској држави. Ми нећемо ништа да тражимо од председника Вучића јер знамо да је у тешкој ситуацији око Косова. Али он мора да зна каква је овде ситуација са нама. Србија је потписала Дејтонски споразум, потписала га је и Хрватска и они морају да буду упознати с оним што се овде догађа", закључио је Милорад Додик.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести