Додик: Хвала Ердогану што цени наше разлике о НАТО путу БиХ 

АНКАРА: Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик захвалио је после данашњег састанка у Анкари турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану на чврстом ставу и залагању да се у БиХ што пре формира власт.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/ D.Goll, arhiva

Он је рекао да разуме то што Ердоган подржава улазак БиХ у НАТО, с обзиром да је Турска чланица тог савеза, преноси РТРС.

"Желим да изразим задовољство што је председник Турске био спреман да нас саслуша и што цени наше разлике у погледу приступа о НАТО путу који ми имамо у БиХ", рекао је Додик.

Поновио је да је неопходно што пре формирати власт у БиХ, како би земља наставила нормално да функционише.

"У БиХ постоји сарадња кроз Партнерство за мир, које смо спремни да обновимо, а дилеме и разлике које имамо већ су познате", рекао је Додик.

Истакао је да је веома важно и питање укључивања БиХ у пројекат "Турски ток" који повезује изворе гаса преко Турске, западног Балкана до западне Европе.

Ердоган је рекао да Турска снажно подржава евроатлантске интеграције БиХ, а посебно њено учлањење у НАТО и додао да је потребно што пре формирати власт.

"Велико ми је задовољство што имам прилику да у Анкари угостим чланове Председништва БиХ. Желимо да се што пре формира власт без међусобних оптужби и надам се да ће се лидери што пре фокусирати на процес реформи, интеграције БиХ у евроатлантске институције и учлањење у НАТО, зашта Турска пружа велику подршку", изјавио је Ердоган.

Турски председник је навео да БиХ представља прави мозаик Балкана због чега су мир и стабилност у тој земљи од велике важности за мир у целој Европи.

Ердоган је саопштио да је данас потписан и Споразум о слободној трговини што ће, додао је, допринети трговинској размјени од милијарду евра.

"Аутопут Сарајево-Београд ће допринети развоју целе БиХ. Зато смо данас потписали и Меморандум о разумевању. Разговарали смо и о енергетици, туризму, пољопривреди и сточарству. Настављамо да подстичемо приватне компаније да послују и улажу у БиХ. Радимо на јачању веза у култури и поштовању људских односа", рекао је Ердоган.

Он је додао да је са члановима Председништва БиХ разговарао и о регионалним и међународним темама, а посебно о развоју регионалне сарадње на Балкану.

"Што се тиче трилатералних односа БиХ, Турске и Србије истакли смо да желимо да остваримо и те састанке што пре", рекао је Ердоган.

Ердоган је дочекао Додика на почетку званичне посете делегације БиХ Турској, а делегацији у којој је и бошњачки члан Председништва Шефик Џаферовић приређен је свечани дочек уз све почасти.

Пре доласка пред Палату Турске, чланови босанскохерцеговачке делегације посетили су Маузолеј Мустафе Кемала Ататурка гђе су положили венце.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести