Додик: Истина о Сребреници све јаснија

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да објављени документи британске владе о Сребреници са којих је скинута ознака тајности, показују исправност политике Републике Српске да се коначно утврди права истина о том догађају.
dodik
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Све време то причамо. (Тадашњи председник Председништва) Алија Изетбеговић је тада од Била Клинтона тражио да се бомбардују српски положаји. Председник САД му је поручио да може, али да му треба алиби, односно најмање 5.000 жртава. Истина је да се тамо десио злочин, али не само над Бошњацима, већ и над Србима. Мислим да је коначно дошло време због саме истине, која мора бити објективна, да коначно мирне главе утврдимо шта се десило у лето 1995. године", рекао је Додик, преноси РТРС.

Он је то рекао у вези с наводима из званичног документа Министраства одбране Велике Британије од 11. јула 1995. године у коме се описују догађаји који су претходили масакру у Сребреници и истиче да је напад на Сребреницу испровоцирала бх. страна и да Пале нису имале план за освајања енклаве.

Додик је истакао и потребу успостављања међународне комисије која ће утврдили страдање Срба и Бошњака на том простору.

"То што муслимани покушавају да исфорсирају ту врсту приче о Сребреници без обзира на неке успехе које су имали у сатанизацији Срба, полако јењава, имајући у виду овакве информације", оценио је Додик.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести