Додик: Када сам ја рекао да је БиХ пропала држава био сам лош

БЕОГРАД: Председавајући председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је он, када је још пре 10 година рекао да је БиХ пропала, немогућа држава, био лош момак кога треба дисциплиновати, а да данас то говоре "они који су били плаћени да је промовишу".
Milorad Dodik Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Тако је Додик за портал Телеграф прокоментарисао интервју бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера у коме је рекао да је БиХ фиктивна држава.

Према Додиковим речима, то није непознат став Мејера, јер он то говори већ неколико година.

"Ради се о човеку који је био активан у време распада бивше Југославије и био задужен за одређене просторе и сигурно да је имао добар преглед ситуације што се тога тиче", рекао је Додик и подсетио да је скоро рекао да је права грешка била да се после распада Југославије на простору БиХ прави нека нова "мала Југославија".

Како је рекао, ако није могла велика, како да буде мала.

"Сваки дан се показује да је то била грешка и да је то био историјски тренутак да се то учини. Мејер сигурно зна и данас како стоје реално ствари. Огроман међународни интервенционизам је присутан у БиХ, успео је да направи политичку хемију која би обезбедила да та земља функционише на начин на који он то очекује", рекао је Додик.

Казао је и да се последњих неколико година прича о томе да је БИХ стварана на причи о мултиетничности и мултикултурализму, као и да је пре само неколико година немачка канцеларка Ангела Меркел, притиснута причама о доласку миграната који су по правилу били друге религије, говорила о краху мултетничности и мултикултуралности у самој Немачкој. 

Додик је оценио и да је питање процена да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске или не.

"Дођете у позицију да странци и Запад кажу ''може Косово али ви не можете ништа''. По ком то принципу могу они, а нико други не може? Како је могуће да Косово - такво какво је, непризнато од Србије, непризнато од Босне и Херцеговине и још многих земаља, креира своју заједничку спољну политику са Албанијом", запитао се Додик.

Како каже, то су процеси који говоре о томе да неко има екслузивитет и право, а неко нема, али када се то преведе на практични језик то значи да "Албанци и Шиптари имају право на све", а ми Срби морамо да ћутимо зато што је то неко помислио или замислио да би ми морали да слушамо и да се повинујемо.

Додик је истакао и да Србија максимално помаже Републици Српској.

"Наравно да ми разговарамо о развоју могуће политичке ситуације, Србија промовише и треба да промовише мир и стабилност у региону и она је водећа земља која може да буде гарант тог мира и стабилности", рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести