Додик: Мирни разлаз у БиХ ће се сигурно догодити

ПАСУЉАНСКЕ ЛИВАДЕ: Председник и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поновио је данас да је мирни разлаз једина опција за БиХ и да ће сигурно бити остварена у неком наредном периоду.
Jutjub/RTRS/Milorad Dodik
Фото: Јутјуб/РТРС/Милорад Додик

На питање новинара да прокоментарише изјаве Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића да би решења која предвиђа тзв. нон пејпер Јанеза Јанше водила у рат, Додик је рекао да се у БиХ повела полемика као да је неко објавио рат, а да се у суштини разговара о могућности мирног разлаза, што је, како сматра једина могућа опција.

Он је оценио и да Изетбеговић Србе у РС и БИХ назива агресором, а желео би да остану да би се, како каже, на њима искијавао са разним концепцијама његовог оца о муслиманској дрзави, где би муслимани одлучивали о свему у БиХ, а Срби били кажњени, или отишли у Србију.

"Наравно да се то неће десити", поручио је Додик и указао да у условима када Изетбеговић и његова партија доносе декларације како треба Босну организовати без ентитета и без конститутивних народа, онда је једина реална варијанта мирни разлз.

"То је нешто што последњих година преферирам и мислим да је једино реално", истакао је Додик.

Напомиње да он као и многи није за промену граница, јер је граница, како каже, између РС и другог ентитета успостављена међународним споразумом и она је дефинитива и међународно призната и неће се мењати.

Додик је рекао да ће се полемика у БиХ наставити, али да у РС увек има оних који нападају српску страну и следе идеје и из Сарајева.

Председник Александар Вучић поновио је став да се Србија не меша у унутрашње односе у БиХ и да подржава интегритет БиХ као и РС у оквиру ње.

Каже и да смо спремни да увек разговарамо о свим темама, "не кидишући на оне који другачије мисле".

"Спремни смо да чујемо шта о свему мисле и припадници бошњачког, хрватског, а посебно шта мисли и српски народ", истакао је Вучић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести