Додик: Нисам спреман да делујем против Дејтона и Устава

БАЊАЛУКА: Нисам против могућности постојања Босне и Херцеговине, али јесам против такве БиХ која подрива Дејтонски мировни споразум, изјавио је председник Републике Српске у предизборном интервјуу за агенцију Ројтерс, која га описује као лидера који је дуго позивао на сецецију РС од Босне, али је ублажио став док се земља ближи изборима.
milorad dodik, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

"Ја сам против БиХ коју воде странци који су начинили немогућу креацију... где немамо унутрашњи дијалог", рекао је Додик који је додао да је Дејтонски споразум током година обезвређен интервенцијама међународних контролора и судија.

Ројтерс наводи да се Додик кандидује за српског члана Председништва БиХ, "државе коју је у прошлости често називао 'немогућом' и предодређеном за распад".
На директно питање да ли ће наставити да се залаже за сецецију РС и њену интеграцију са Србијом, он је одговорио да ће поштовати Дејтонски мировни споразум и Устав.

"Нисам спреман да делујем против Дејтона и против Устава", рекао је Додик.Британска агенција оцењује да је он у интервјуу, бранећи Дејтонски споразум, заузео "много изнијансиранији став".
Додик је, такође, истакао да ће наставити да подржава настојање БиХ да уђе у Европску унију, али не и у НАТО.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести