Додик: Палмер намеће решења на штету држава у које долази

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је данас да су последњи иступи специјалног представника Стејт департмента за Западни Балкан Метјуа Палмера одрaз континуитета његове политике препознатљиве по мешању и покушају арбитрирања кад су у питању унутрашње ствари земаља у којима се појављује.
dodik
Фото: TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Палмер је изјавио јуче да институције БиХ ''''треба оплеменити'''' да би се омогућило да систем функционише и да тако земља испуни услове за чланство у ЕУ.

Како је Додик рекао агенцији Срна, он углавном доноси решења која су на штету народа и држава у које долази и у којима "заобилазећи реалност стриктно покушава да наметне своја решења", пренела је РТРС.

"Тај исти Палмер припада екипи која је створила Дејтонски споразум, а он га управо крши, намеће решења, прети и санкционише свакога ко не испуњава његове жеље, заобилазећи одреднице истог тог Дејтонског споразума", рекао је Додик.

Додик је казао и да је очигледно да Палмер фаворизује земље и политичке елите које пристају на то да им он уређује унутрашњу политику и да иронија буде још већа то називају демократијом.

"Ако је то демократија како је види он ми на то никада нећемо пристати", рекао је он.

Када се ради о Косову и о томе да би споразум требало да доведе до узајамног признања Београда и Приштине, Додик је подсетио Палмера да је Србија давно постала међународно призната држава и да му није јасно о каквом признању он сад говори.

"И у име кога говори? Колико нам је свима познато Америку представља њен председник. Кад се већ поменути Палмер толико страствено залаже за независност Косова и Метохије морало би му бити јасно да онда иста правила важе и за Републику Српску", рекао је Додик.

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести