Додик: Потребно је снимати филмове о страдању српског народа

БАЊАЛУКА: Треба наставити правити филмове у којима ће се приказати страдање српског народа кроз историју, а Влада РС би могла да усвоји као програм да се на прави начин односи према српским жртвама у НДХ, истакао је Милорад Додик, српски члан и председавајући Председништва БиХ, после премијере филма "Дара из Јасеновца" на јавном сервису РС.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
"Желимо филм о страдању Срба о Дракулићу, јер је тамо 2.600 убијених без метка. Комунистички режим је скривао истину, јер на том малом споменику пише да су жртве фашизма, без имена и презимена и народу који припада. Потом Гаравице код Бихаћа, где је убијено 12.000 Срба, па Брод на Дрини, за два дана је убијено 6.000 Срба, а онда и Пребиловце, херцеговачко село које је нестало у јамама", наглашава Додик за РТРС.
 
Он се потом окренуо филму "Дара из Јасеновца", рекавши да је Јасеновац као тема први пут обрађен на овај начин.
 
“То је нешто што покушавам последњих 15 година да покренем. Морам да захвалим свима који су учествовали у овом пројекту, Републици Српској, Србији, режисеру, глумцима, поготово нашој деци из поткозарских села која су маестрално одиграли своју улогу, која је дала печат читавом филму, а међу њима и глумица која је глумила Дару", наставио је Додик.
 
"Дара из Јасеновца" остаће упамћена и преносиће се с генерације на генерацију, тврди Додик.
 
"То и јесте био циљ. Даће један печат и на прави начин осликати страдање српског народа. То је једино место на свету гђе је постојао дечији логор. Она сцена када бацају гас да потрују децу, није ми дуго времена дала да заспим. Укупно 500.000 убијених Срба не може да стане у један филм, али патња једног народа се види", рекао је Додик.
 
За скривање Јасеновца од светске јавности, Додик криви и прошли режим, који је владао Југославијом после Другог свјетског рата.
 
“Прича о Јасеновцу је скривана од стране Титовог режима и они су већи злочинци и сучесници у злочину него што се могло претпоставити. Позната је прича о Диани Будисављевић, која је спасила 10.000 деце са Козаре, а онда су комунисти одузели ту документацију, јер им није одговорала истина о Јасеновцу. Пола милиона убијених Срба није било довољно да с пијететом се односи према жртвама, чак ни комеморације у самом Јасеновцу није било првих 25 година после рата”, закључио је Додик за РТРС.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести