Додик приредио пријем поводом ступања на дужност

БАЊАЛУКА: Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је вечерас на свечаном пријему поводом ступања на ту дужност да ће време које долази бити "веома изазовно" и да РС чекају преломни тренуци.
t
Фото: Танјуг/Влада Републике Србије/Слободан Миљевић

Додик је навео да ће градити односе са регионом - Хрватском, Црном Гором, Северном Македонијом.

"Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно. Али исто тако Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије и Кине, али и САД, као и земаља ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи", поручио је Додик, преноси РТРС.

Истакао је и да је велики дужник свом народу.

"Он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме. Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их", рекао је Додик.

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да ће бити настављена пуна сарадња и грађење специјалних и паралелних веза са РС.

"Имамо капацитет да наставимо све пројекте које смо договорили и да чекамо мирнији период који ће обиљежити животе будћих генерација", нагласила је Брнабић.

Она је додала да ће један број инвестиција, као што су ауто-пут Бањалука - Београд, Аеродром Требиње и Хидроелектрана Бук Бијела бити реализовани у наредном периоду.

"Право паралелних веза љубоморно чувамо. У том смислу инсистирамо на даљем јачању Републике Српске, јер крајњи циљ наше политике мир на целом Балкану", нагласила је Брнабић.

Патријарх српски Порфирије текао је да је мир најважнија вредност Српске.

Напоменуо је да се мора учинити све "да наше окружење испуни миром".

"Он добрим делом зависи и од нас. Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир, и онда ће вас и други поштовати", поручио је Порфирије.

Додик је дужност председника Републике Српске преузео у уторак, 15. новембра, од Жељке Цвијановић која је изабрана за српског члана Председништва БиХ.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести