Додик: Срби и Хрвати нису гинули за централизовану БиХ

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да се Срби нису борили за БиХ, већ за независну Републику Српску у којој су вековима своји на своме.
dodik1
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Коментаришући изјаву Жељка Комшића да БиХ данас "није онаква за какву су се борили", те да се нису борили за кантоне, ентитете, ентитетско гласање, Додик је у изјави за Срну рекао да "носилац муслиманског ратног одликовања ''златног љиљана'' заборавља да се сви народи у БиХ нису борили у грађанском рату за оно за шта се он борио и за шта је у тим борбама био одликован".

"Срби и Хрвати сасвим сигурно нису гинули за централизовану државу у којој би важило правило један човек један глас, и у којем би Бошњаци по природи ствари били доминантна и национална и политичка структура. Ентитети и кантони су и настали да би се и Срби и Хрвати осећали равноправно у БиХ, а механизми који им обезбеђују равноправност нису механизми блокада, како их Комшић види, већ механизми који гарантују да у БиХ нико не може бити прегласан, због чега је и избио грађански рат 1992. године", истакао је Додик.

Он је нагласио да креатори Дејтонског споразума и Устава БиХ као дела тог споразума нису дали за право Комшићевим ратним циљевима и због тога и јесу у Устав уградили механизме заштите од прегласавања.

"Све док Комшић у тим механизмима види инструменте блокаде, а не заштиту равноправности, седи нелегитимно у Председништву и представља бошњачки народ на месту хрватског члана, БиХ ће таворити овако како тавори. БиХ је састављена од два ентитета и три конститутивна народа, и то је не спречава да буде и демократска и грађанска, али је проблем што Комшић грађанско поистовећује са централизацијом БиХ, која је у протеклих 30 година мимо Устава и спровођена", рекао је Додик.

Све док, каже, Жељко Комшић у Србима и Хрватима види агресоре и туђе експозитуре, а не народе који вековима живе у БиХ и имају иста права на њу као и Бошњаци, БиХ ће трчати за својим репом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести