Додик: Србија је показала да брине о РС

БАЊАЛУКА: Србија је показала да брине о Републици Српској, изјавио је српски члан Председништва БиХ Милорад Додик.
dodik
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Додик је рекао да је помоћ у медицинском материјалу, коју је Србија јуче послала Републици Српској, велика ствар за народ Српске у борби против вируса корона, али и важна порука за све људе у Републици Српској.

"Не ради се само о материјалним средствима које ћемо добити, а која су веома важна, него и о сазнању да Србија брине о Републици Српској", рекао је синоћ Додик за РТС.

Он је додао да је у разговору са председником Србије Александром Вучићем закључио да "док је Србије биће и Републике Српске", што, како је навео, жели да пренесе свим људима и у Републици Српској.

Оценио је да је ова помоћ "велика ствар" за Републику Српску, имајући у виду да, како је навео, на веома отежан начин може да обезбеди било какве материјале потребне за борбу против вируса корона.

Додик је истакао да је Србија, која је, како је навео, под вођством Вучића показала способност да обезбеди медицински материјал путем помоћи од Кине, а и да се на тржишту успешно снабде одређеним количинама, нашла за потребно да помогне Републици Српској, и то упркос ситуацији у којој се нашла због епидемије.

"Свим људима желим све најбоље и верујем да ћемо као народ из овога изаћи успешно и заједно и да ћемо пребродити и ову опасност", рекао је Додик.

Додик је, како преносе бањалучке Независне, рекао да ће у РС доћи још два до три пута оваква помоћ у континуитету.

Додик је рекао да ће данас почети дистрибуција помоћи у болнице у Бањалуци, Приједору, Добоју, Бијељини, Брчко дистрикту, Зворнику и Фочи, наводећи да ће наредни контингенти попуњавати медицинском помоћи и друге болнице.

"Помоћ ће ићи прво тамо где је најпотребнија, али нико неће остати без нових респиратора", истакао је Додик.

Он је рекао да је помоћ реализована на основу договора који је пре седам дана имао са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Додик је рекао да се Србија показала као један од највећих партнера са Кином, од свих земаља, чак и од ЕУ.

У Републику Српску синоћ је на граничном прелазу Рача ушао први контингент помоћи Србије у борби против вируса корона, у којем се налази пет клиничких и пет транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски Н95, 2.000 заштитних одела, 200 наочара и 50.000 рукавица.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести