Додик: Важна нам је брига коју показује Вучић

БЕОГРАД: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је важна брига коју за Републику Српску показује председник Александар Вучић и да, како каже, разумеју контекст у коме је он позвао да се представници Српске врате у институције БиХ.
dodik
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Додик је за РТС рекао да ће разговарати са коалиционим партнерима у власти, али и са опозицијом.

"Ми ћемо се у фебруару вратити у Скупштину и разговарати о овој теми", рекао је Додик и додао да је и сам председник Вучић исказао жељу да и са другима види и разговара на ову тему.

Додик је то рекао након разговора са председником Вучићем у Београду да су представници Републике Српске из институција БиХ изашли због наметнуте одлуке о измени кривичног закона, коју је донео бивши високи представник последњег дана свог мандата, у лето прошле године, а на шта, указао је, није имао право.

Додик каже да је БиХ "велика невоља" и једна "ретроградна идеја".

"Они никада нису показали жељу да заједно сарађујуемо на обостраном развоју и то је довело до тога да је међународни фактор увео високог представника, дао му нека овлашћења наводно, без икаквог основа у споразуму, данас имамо ситуацију да имате (виского представника за БиХ Кристијана) Шмита који је дошао без одлуке Савета безбедности, а у Дејтонском споразуму пише да мора да буде именован одлуком Савета безбедности", истакао је Додик.

Рекао је и да не осећа одговорност због тога што последњих дана стижу критике из Европске уније, САД, Сарајева, ОЕБС-а и због ускраћивања другог дела помоћи БиХ из ЕУ.

Сва помоћ која долази из Европске уније увек је условљена, каже Додик.

"Људи, прочитајте Устав. Али, све чешће чујемо од странаца да је то једно, али да се мора спроводити политика. Е сад те политике иду ка централизацији БиХ и уништавању основног споразума и ми немамо право да се понашамо супротно Уставу БиХ", навео је, између осталог, Додик.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести