Додик: Доћи ће дан када ћемо се спојити са Србијом

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци на прослави Дана Републике Српске да је Српска синоним за слободу српског народа о којој су генерације сањале стотинама година.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/ R.Prelić, arhiva

"Много љубави уткано је у РС и зато је она величанствена", рекао је Додик на свечаној академији поводом Дана РС када је поручио и да Срби никада неће прихватити инквизицију Уставног суда у БиХ.

Додик је подсетио да су за 28 година постојања РС изграђене институције РС, очувана је економија у немогућим условима, изграђено 120 километара ауто-путева, здравствене установе се реновнирају...

Он је рекао да је РС показала виталност и да њено постојање не може да буде сметња, осим онима који би желели да "господаре нашим животима и узму наш простор и нашу територију".

Наставићемо да развијамо Републику Српску, рекао је Додик и додао да је задатак челника РС да у наредних пет година изађу са ауто-путем од Добоја до Бијељине, као и да се на Рачи споје са ауто-путевима Србије.

Додао је да нико не може да заустави интеграцију РС и Србије и да су једини који су желели Српску Србија и Русија.

"Могу да се љуте колико хоће. Интегрисати се са Србијом значи не само духовно бити интегрисан. То је наша жеља и имамо право на наше самоопредељење. Доћи ће време када ћемо имати то право", рекао је Додик и додао да је РС довољно велика и широка да у њој слободно живи свако ко жели, али да не може да прихвати оне који је оспоравају и подривају.

Додик је рекао да су многи са запада хтели да нема РС, а да су и нудили решења да то урадимо сами да би нестали.

"Ништа им не замерамо", рекао је Додик.

Заблуда власти у Подгорици, ми смо братски, један народ

Додик истиче да власт у Подгорици пласира заблуду да су Црногорци посебан народ и да то покушава да наметне стварањем неког додатног идентитета, те покушавају пристиском, сатанизацијом и асимилизацијом да српски народ напрасно претворе у Црногорце.

"То што је црногорска власт урадила је наставак њихове ароганције и лошег односа према Србима кроз дужи временски период стварања те неке њихове независности. Заблуда коју власт пласира је да су Црногорци посебан народ, јер ми смо братски, један народ. Ту заблуду Подгорица покушава да наметне стварањем неког додатног идентитета, јер ресурс и повећање свог капацитета не може да тражи код Албанаца који никада неће бити Црногорци, или Муслимана, а да не говорим код Хрвата", рекао је Додик у интервјуу франкфуртским "Вестима".

Он наводи да власт зато покушава притиском, сатанизацијом, асимилацијом и на разне начине да српски народ претвори напрасно у Црногорце.

"То подразумева неку нову веру која треба да се испољава кроз неку њихову причу. Подржавам српски народ у Црној Гори, подржавам СПЦ и оно што је рекао председник Вучић тим поводом у свом обраћању о потреби да се окупимо, подржимо и помогнемо Србима далеко више него што је то до сада било", навео је Додик.

Члан Председништва БиХ нагласио је и да Косово и Метохија нису изгубљени.

"Очито да је Србија показала свој однос према том питању, без обзира колико било болно, а јесте, да то треба да буде политичко и демографско питање. Албанци одбијају било какве разговоре и са покровитељима са Запада и сматрају да договори који се потпишу, попут Бриселског споразума, треба да се реализују онако како њима одговара, док остало, као што је формирање Заједнице српских општина, игноришу. Не може тако", прича Додик.

Према његовим речима, Косово је као питање од прворазредног државног интереса Србије и српског народа било изгубљено пре седам-осам година, а сада је враћено.

"Београд је на снажној преговарачкој позицији и ништа се тамо не може решити без сагласности Србије, па Косово не може у међународне организације, нити може постати члан УН", указао је он.

Дијалог о Косову је, према његовим речима, неопходност, радује га, каже, што је Србија у далеко моћнијем положају него раније када је била само фактор којем су испостављани рачуни.

"Данас има конзистентну политику у погледу решавања тог питања и свакако дајем потпуну подршку напорима Београда и председника Александра Вучића у том погледу", наглашава он.

Поводом Дана Републике Српске, Додик поручује да је Српска од животне важности и да се зато овај празник обележава као један од најважнијих датума наше народне историје.

"Срби су тада научили и реализовали да без српске националне државе на овим просторима нема ни слободе. Да је потребна национална држава, најбоље се види на просторима изван Србије и РС, где за Србе готово да нема никаквих слобода, било у Федерацији БиХ, Црној Гори или Хрватској. У Словенији нам, чак, не дозвољавају статус националне мањине, док нам у Македонији отимају цркву и прогоне оно мало Срба. И, наравно, у оквиру укупног проблема око Косова, српско национално питање је и државно питање. Све су то проблеми који говоре да је одлука 9. јануара 1992. била потпуно оправдана, да је била миротворна и да смо хтели да политички решимо статус нашег народа", рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести