Захвалност Србији и Вучићу за никад већу буџетску помоћ Српској

БАЊАЛУКА: Србија ће, како је за Тањуг рекао српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, помоћи Републику Српску са 25 милиона евра до краја године како би се одржала ликвдност и способност буџета да изврши све своје обавезе.
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Додик посебно захваљује председнику Србије Александру Вучцићу на његовом разумевању за позицију Републике Српске и на политичком и на економском плану, те истиче да је у последње време Србија одобрила преко 32 милиона евра помоћи за локалне заједнице у Републици Српској.

Каже да је тих 25 милиона евра највећи и најзначајнији обим помоћи који је РС икад имала од Србије, те додаје да "само велико разумевање председника Вучића значи да је то могуће". 

Према његовим речима, све општине као и четири у Федерацији БиХ које имају српску већину добијају помоћ од Србије.

Додик је због тога захвалио председнику Вучићу и његовом тиму, министру финансија Србије, премијерки Ани Брнабић као и целој Влади и свима окупљенима око идеје да се помогне Републици Српској.

У разговорима јуче и данас са Вучићем договорено је да се помогне и општинама у Федерацији БиХ са већинскм српским становништвом које, како Додик наводи, федерални органи власти у Сарајеву потпуно запостављају, где се узурпирају многа права одлучивања о инфраструктурним стварима и ресурсима и где се покусавају деградирати јавни сектори, попут здравства, образовања.

"Захваљујући Србији моћи ћемо ове године да концентришемо подршку Дрвару од милион евра", каже Додик, те наводи да ће и друге општине, попут Грахова, Гламоча и Петровца добиће додатно по 250.000 до 300.000 евра за решавање инфраструктурних проблема.

У Грахову ћемо обновити кућу и спомен дом Гаврилу Принципу, казао је Додик. 

"Помоћ Србије општинама у РС и Федерацији БиХ биће обимна и утицаће значајно на стање и стабилност наших јавних рачуна и решавање инфраструктурних проблема", навео је српски члан Председништва и додао да у РС подржавају напоре председника Вучиха у стабилизацији Србије. 

"Кад чујем понекад критике на било шта што су Срби урадили, знам да то раде људи који никад ништа нису урадили", приметио је Додик и закључио: "Мислим да Вучић добро води Србију и у том погледу желим још једном да изразим захвалност".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести