Додик замолио Вучића да одложи посету за после избора

БЕОГРАД: Председник Републике Српске Милорад Додик замолио је председника Србије Александра Вучића да одложи раније планирану посету Источном Сарајеву за после избора у БиХ. 
dodik, tanjug
Фото: Tanjug/D,Goll,arhiva

Додик је, у писму председнику Србије, истовремено истакао да не треба одустати од јединства Републике Српске и Републике Србије.

"Срби у Републици Српској и Срби у Републици Србији један су народ, и немојмо дозволити да нас деле. Зато је јединство Републике Српске и Републике Србије природно и не смемо да одустајемо од тога", навео је Додик у писму у које је Танјуг имао увид. 

Вучића је замолио да одложи посету Источном Сарајеву, због жеље да председника Србије "заштити од напада свих оних који не желе бољу будућност за српски народ". 

"Имајући у виду актуелну ситуацију и нападе на Вас лично, који не долазе само из редова бошњачког народа, већ и од стране српских представника, стварних или лажних, а који Вас оптужују за мешање у изборни процес и утицај на вољу српског народа у БиХ, ја Вас искрено молим да Вашу посету Источном Сарајеву одложите а после предстојећих избора", прецизирао је Додик. 

Додиково писмо гласи:

"Срби у Републици Српској и Срби у Републици Србији један су народ, и немојмо дозволити да нас дијеле. Зато је и јединство Републике Српске и Републике Србије природно и не смијемо да одустајемо од тога. 

Имајући у виду актуелну ситуацију и нападе на Вас лично, који не долазе само из редова бошњачког народа, већ и од стране српских представника, стварних или лажних, а који Вас оптужују за мијешање у изборни процес и утицај на вољу српског народа у Босни и Херцеговини, ја Вас искрено молим да Вашу посјету Источном Сарајеву одложите за послије предстојећих избора.

То Вас молим са истинском жељом ис поштеном намјером да Вас заштитим од напада свих оних који не желе бољу будућност за српски народ. 

Република Српска, њен народ и ја, као њен предсједник, вјечито ћемо Вам бити захвални за безрезервну подршку. 

Хвала за донације којима смо изградили или реконструисали болнице, вртиће, школе, домове културе, путеве, мостове и комуналну инфраструктуру. Захваљујући Вама, народ у Републици Српској осјећа подршку и љубав Србије. 

Зато и овом приликом, као предсједник Републике Српске, желим да потврдим братство са Републиком Србијом и своју посвећеност блиској међусобној сарадњи, а због боље будућности за наш један и јединствени српски народ. 

Драги пријатељу, молим Вас да се колико у понедељак видимо у Београду и направимо планове за наставак сарадње Србије и Српске. Такође Вас молим да ништа не замјерите народу Републике Српске, само зато што неки од опозиционих представника говоре лоше о Србији, о Вама лично, јер ми Срби из Републике Српске увек ћемо гледати у Србију као светионик слободе и наде за цјелокупни српски народ. 

Такође желим да вас обавијестим да, вољом народа Републике Српске, болница коју сутра отварамо у Источном Сарајеву, носи име „Србија". 

До скорог виђења и с поштовањем,

Милорад Додик".

Вучић је, према ранијем плану требало сутра да посети Источно Сарајево.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести