Ђорђе Милићевић: Ребаланс обезбеђује нови инвестициони циклус

Буџет Аутономне Покрајине Војводине за ову годину је добро испланиран, избалансиран и њиме је обезбеђен сав новац потребан за функционисање свих покрајинских институција и за све кориснике покрајинског буџета за целу годину – рекао је у интервјуу за „Дневник” потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић.
В. Јовановић
Фото: В. Јовановић

– Због тога 2,5 милијарде динара могу ребалансом да буду усмерена у оне инвестиционе пројекте који су од значаја за све локалне самоуправе у АП Војводини и за све грађане Војводине.

Покрајинска влада усвојила је протекле недеље Предлог ребаланса буџета за 2017. годину и упутила га Скупштини Војводине, а посланици ће о њему изнети свој суд 16. јуна. Ребалансом је буџет Војводине утврђен на нивоу од 66,1 милијарди динара, и већи је од основног буџета 2,5 милијарде динара, односно 3,9 процента. Милићевић истиче да је вишак од 2,5 милијарде остварен по основу пара неутрошених претходних година, али и због прихода буџета Војводине већих у односу на планиране.

– Најважнија карактеристика тог ребаланса је што ће највећи део тог новца бити усмерен у капитална улагања, дакле у инвестиције. Добро планирање основног буџета нам омогућава да паре из ребаланса буџета усмеримо ка капиталним издвајањима – каже он.

Који су пројекти обухваћени ребалансом?

– Око 1,3 милијарда ће до краја године бити обезбеђено за капиталне пројекте путем конкурса Управе за капитална улагања а новац ће бити усмерен према расположивим пројектима ка свим локалним самоуправама у Војводини. Од тог износа, 618 милиона динара ће бити усмерено у пројекте саобраћајне и путне инфраструктуре. Око 430 милиона ће бити опредељено за улагање у здравство Војводине, од тога око 220 милиона у изградњу и адаптацију здравствених установа, а око 210 милиона за набавку нове опреме. Затим, око 320 милиона динара ће бити усмерено у обнову и реконструкцију предшколских и школских установа и објеката у целој Војводини. То је велика акција коју смо покренули ове године, а која ће трајати неколико година, до потпуне обнове свих образовних објеката у покрајини. Тај велики посао се ради заједно с Републичком владом, која такође издваја велике своте за обнову школа. Имаћемо значајна улагања и у области водопривреде и заштите животне средине – у изградњу водоводне и канализационе мреже. Ту ће бити опредељено нових 250 милиона динара. Значајна улагања очекују нас и у области високог образовања: 110 милиона динара је опредељено као учешће Покрајине у изградњу Научно-технолошког парка у оквиру Универзитетског кампуса. За наставак изградње, реконструкције суботичког Народног позоришта, биће издвојено ребалансом 112 милиона динара, а пројекат „Нови Сад – Европска престоница културе 2021” Покрајинска влада ће подржати с 87 милиона динара.

Око 1,3 милијарде ће до краја године бити обезбеђено за капиталне пројекте путем конкурса Управе за капитална улагања, а новац ће бити усмерен према расположивим пројектима ка свим локалним самоуправама у Војводини

Шта је, у најкраћем, циљ тог, да тако кажемо инвестиционог ребаланса?

– Циљ је да се побољша инфраструктура у локалним самоуправама: саобраћајна, водоводна, канализациона мрежа, да се улаже у опремање радних зона да би се стварали услови за довођење и домаћих и страних инвеститора. Дакле, све планиране инвестиције треба да доведу до стварања бољих животних услова, отварања нових радних места и равномерног развоја свих општина у покрајини. Циљ је да се тим инвестицијама подигне укупна привредна и економска активност и да наставимо тренд раста БДП-а на целој територији Србије, који је остварен у претходних неколико година, и да ми на тај начин дамо допринос том укупном расту, за који су и релевантне светске институције извршиле корекцију својих процена и рекле да ће, сада већ извесно, у овој години бити три процента.

За ову непуну годину, колико сте у Покрајинској влади, каква је ваша оцена, с економског аспекта, у којем правцу иде Војводина?

– Војводина, као и цела Србија, иде у добром правцу. То говоре економски показатељи и параметри константог раста БДП-а који Србија остварује последњих неколико година. Тај раст је достигнут квалитетном економском политиком коју води Влада Србије. Омогућен је, пре свега, квалитетним потезима у области фискалне и буџетске консолидације, потезима који су, у први мах, означили свеукупну штедњу, али и потезима који су отворили простор за раст наше привреде на реалним основама. Тај раст је сад већ константан и увећава се из године у годину. Покрајинска Влада претходну годину дана предузима мере из своје надлежности у сагласју с политиком Владе Србије, а то је политика убрзаног економског развоја наше покрајине, рационално понашање у коришћењу буџетских пара и њихово усмеравање у што већој мери ка инвестицијама а у што мањој ка потрошњи. Кад сагледамо чињенично стање, могу слободно да изразим своје задовољство – а надам се да ће таква бити и оцена јавности – да је Покрајинска влада претходну годину водила одговорну политику која је усмерена ка интересима грађана у Војводини. Одговорно је управљала свим ресурсима и буџетом и значајно допринела свеукупној економској политици која се води у Републици Србији.

Недавно је основана Развојна агенција Војводине. Да ли ће овим ребалансом покрајинске касе и за њен рад бити опредељен новац?

– Формирање Развојне агенције Војводине потврђује опредељење Покрајинске владе ка подршци инвестицијама и бржем економском развоју Војводине. То је агенција која додатно треба да подстакне улагања у свих 45 локалних самоуправа у покрајини. Њен циљ је да промовише потенцијале за улагања у покрајину, радне и пословне зоне, услове пословања, али и да анализира потребу обезбеђивања додатних подстицајних средстава. На основу тих анализа, Покрајинска влада, односно њени секретаријати, додељују подстицаје домаћим и страним улагачима. Формиран је посебан буџетски фонд за подстицаје улагања у износу од 350 милиона динара који ће до краја године бити на располагању за те нове подстицајне мере.

Да ли се може очекивати још један ребаланс војвођанске касе у овој години?

– Тешко је у овом тренутку оценити да ли ће бити потребе за још једним ребалансом до краја године. Уколико се то деси, он би могао бити изазван искључиво позитивним факторима, а то значи да бисмо имали значајније приходе у односу на расходе. Трендови су добри, али хајде да видимо шта ће време показати.

А. Савановић

Пројекат за здравију децу

– Око 50 милиона динара инвестиција преко Секретаријата за спорт и омладину биће уложено у нови пројекат реконструкције спортских терена у основним и средњим школама. Акција је изузетно важна и препозната је од Покрајинске владе. Заправо је усмерена на очување здравља деце у основним и средњим школама и бављење основним физичким активностима. Свесни смо сви, као родитељи и грађани, да има веома много, чак и алармантних информација везаних за деформитете кичме код деце и других последица изазваних неактивношћу. Желимо на овај начин да адаптацијом спортских терена и објеката у школама истакнемо значај бављења физичком активношћу деце у основношколском и средњошколском узрасту и значај здравог живота за нашу популацију. Ту акцију започињемо кроз ребаланс ове године, а верујем да ћемо у буџету за 2018. годину обезбедити и значајније своте новца.

Значајан раст индустријске производње

– У прва четири месеца ове године индустријска производња у Војводини је порасла за 5,2 одсто у односу на исти период лане. Раст је и у прерађивачком сектору, а у спољнотрговинској размери износи 19,5 процената. Велики значај је у томе што је забележен већи раст извоза у односу на увоз. То су охрабрујући подаци, и уверен сам у то да ћемо и тим мерама, кроз ребаланс буџета, наставити такву политику и створити простор да се ти трендови наставе. 

Фото: В. Јовановић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести