Џозеф: После извештаја Запад да преиспита однос према Вучићу

ВАШИНГТОН: Предавач на Универизету Џонс Хопкинс у Вашингтону Едвард Џозеф сматра да извештај Пентагона о томе да је Србија интензивирала сарадњу с Русијом од када је на власти Српска напредна странка показује да се "однос Запада према председнику Србије Александру Вучићу мора променити", посебно, како наводи, због сарадње с руским обавештајним службама.
pentagon pixabay
Фото: pixabay.com

По његовом мишљењу, извештај је веома значајан зато што "званично потврђује оно у шта се одувек сумњало", а то је, каже, да Србија интензивира војну сарадњу са Русијом, "док истовремено на унутрашњем плану назадује у спровођењу реформи и демократизације, и наводно покушава да реши питање Косова".

Додаје да Запад зна да "Русија нема никаквог интереса да косовско питање буде решено".

Знамо за поклоњене МИГ-ове и друге облике сарадње, али чињеница да је то озваничено је важна и сугерише да је веза симбиотичка, односно да користи и Србији и Русији. Такође, доводи у питање искреност председника Александра Вучића, када каже да је заинтересован за чланство у ЕУ, наводи Џозеф у интервјуу за Глас Америке.

Он тврди да је извештај упозорење дипломатама које разговарају с председником Вучићем да "припазе колико он сарађује са Русијом јер се сада зна да је влада САД у потпуности свесна колико је дубока и распрострањена та сарадња".

Сарадња са руским обавештајним службама је, по његовом мишљењу, сигнал који се не сме игнорисати.

Кад једном уђете у поље шпијунаже и сарадње у тој сфери - то је тотално некомпатибилно са Западом и Европском унијом.

Једноставно, не може се толерисати и дипломате то не смеју да игноришу, рекао је Џозеф.

Он каже да Запад мора много отвореније да разговара с Вучићем и да треба престане да га, како наводи, моли да нађе решење за Косово и да се на неки начин компензује за то.

Нико не треба да размишља о компензацији за лидера који има тако широку сарадњу с непријатељем као што је Москва и који иде против сопствених грађана и укида им слободе које им припадају, наводи амерички аналитичар.

Радио Слободна Европа објавила је јуче извештај Пентагона у којем се оцењује да је Србија најпопустљивије окружење на Западном Балкану Србија када је реч о руском утицају и констатује да је сарадња САД са нашом земљом у области одбране и даље компликована због тежњи Србије да остане војно неутрална и да не приступа војним савезима.

У извештају се наводи и да су билатерални односи Србије и Русије били на знатно нижерм нивоу пре доласка на власт Српске напредне странке, на челу са председником Александром Вучићем 2012. године.

Тврде се и да је Русија, како би се супротставила међународној изолацији која је уследила након припајања Крима 2014. године, почела да показује веће интересовање за развој војне сарадње са Србијом.

Када је реч о куповини наоружања и опреме, наводи се да је од 2012. године једино Србија на Западном Балкану набављала руско наоружање и опрему.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести