Дозвољене посете осуђеницима и притвореницима, али уз мере

БЕОГРАД: Посете притвореницима и осуђеницима у српским затворима поново су могуће уз стриктну примену заштитних мера за спречавање ширења вируса корона у пеналним установама, док до даљег остају забрањене посете Специјалној затворској болници.
zatvor, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, arhiva

Посете адвоката неће бити ограничене временски, док ће сви остали посетиоци, само по један у посети, у наредних седам дана моћи да се задржавају до 30 минута, речено је Тањугу у Управи за извршење кривицних санкција.

Свим посетиоцима ће се мерити температура пре уласка у установу, биће обавезан пролазак кроз дезо баријере, дезинфекција рука, уз обавезно коришћење заштитних маски и рукавица.

За лишене слободе којима се долази у посету, осим ових врста заштите, биће обезбеђени и визири.

Током посете мораће да се поштује препоручена дистанца и неће бити дозвољен непосредн физички контакт између саговорника.

Управа указује да посете адвоката у свим заводима могу да се реализују у складу са законом без додатних ограничења, али уз стриктну примену мера безбедности, горе наведених.

Спровођење лишених слободе биће такође обављани уз мере заштите што значи да ће припадници Службе обезбеђења и лица лишена слободе користити заштитну опрему коју ће приликом повратка у установу на безбедан начин да скину, а пре уласка у установу проћи ће дезо баријеру и извршиће дезинфекцију руку, наводи Управа.

Сва новопримљена лица у заводима и даље ће бити издвојена у мањим собама у периоду од две недеље када ће бити под појачаним здравственим надзором, што је једна од мера која је на снази од 11. марта 2020. године.

Сваки завод ће и даље наставити да редовно проверава телесну температуру бесконтактним топломерима свим запосленима који долазе у смену, као свим другим лицима која по било ком другом основу долазе у установе, а лицима код којих буде установљена повишена телесна температура неће бити дозвољен улазак у установу.

У свим случајевима сумње на инфекцију како запослених тако и лица лишених слободе заводи ће одмах контактирати епидемиолошку службу Завода за заштиту здравља у местима матичне установе.

У свим заводима се такође наставља са применом препорука Института за јавно здравље у вези са појачаним мерама хигијене које се односе на што чешће прање руку, прање подова, дезинфекцију опреме, радних површина, што чешће проветравње просторија и продужени боравак лица лишених слободе на свежем ваздуху.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести