Дрецун: Долазак Лајчака и Ескобара припрема за дијалог

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је данас да најављене посете Приштини и Београду, специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака и специјалног изасланика америчког председника за Западни Балкан Габријела Ескобара, представљају припреме могућег наставка дијалога.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Дрецун је навео да су посете Приштини најављене за 31. јануара или 1. фебруар, а да је посета Београду планирана за 2. фебруар.

"Приближавају се наши избори, а биће конгреси и избори за Сенат у САД у октобру, па већ крајем наредне године можемо очекивати почетак америчке председничке кампање. САД заједно са ЕУ желе да погурају решавање косовског проблема", рекао је Дрецун, гостујући на ТВ Пинк.

Истакао је да најновије понашање Приштине око регистарских таблица и трафостанце Валач, као и спречавања Срба на КиМ да гласају на референдуму, показују да Приштина не намерава да се посвети договору са Београдом и решавању проблематичних ситуација и питања.

Према његовим речима, сада је моменат када стране земље и земље чланице Квинте треба да пруже подршку Србима на Косову и уразуме руководство у Приштини, како би се одржали избори у априлу.

Говорећи о наоружавања тзв. косовских безбедносних снага, Дрецун је рекао да је то јасан је знак да се припремају нове једностране акције на северу КиМ и да Србија мора да буде спремна.

"Албанци припремају терен за освајање севера Косова. НАТО им у томе чак и помаже, а ми морамо реаговати и треба да будемо спремни што се капацитета наше војске тиче. Морамо да спречимо, не дај Боже, нови погром нашег народа", рекао је Дрецун.

Он је додао да је Србија зато доста улагала у војску у последње време и да се упозорење шаље у виду превенције.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести