Дрецун: Хрватски војни камп претња српском народу на КиМ

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун види најаве за формирање хрватског војног кампа на Космету као максималну подршку Хрватске прерастању Косовских безбедносних снага у такозвану војску Косова.
s
Фото: Youtube Printscreen

Дрецун је за Танјуг, коментаришући најаву хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана данас у Приштини да ће његова земља формирати војни камп на КиМ ради, како каже, веће безбедности, рекао да циљ мисије хрватских војника није мисија коју обавља КФОР.

"У хрватском саставу КФОР-а има један вод јачине 37 припадника који су распоређени у ваздухопловном деташману и у обавештајним батаљону, а опремљени су и са два хеликоптера Ми-8", каже Дрецуни подсећа да је најављено да ће крајем маја у регионалу команду "Запад", на подручју Пећи бити распоређена чета са око 120 хрватских припадника из батаљона "Вукови".

Имајући у виду, додаје, да се на Космету налази 3.500 војника у саставу КФОР-а и да су распоређени у неколико постојећих база, каже да нема потребе да се за тај хрватских војника изгради нова база или војни камп.

Дрецун скреће пажњу на то да српски народ на КиМ не може да има поверење у хрватске војнике због тога што они, како каже, долазе из државе која ради све да на најбруталнији начин уруши интерес и безбедност српског народа ма где он живео и државе Србије.

Сматра да је формирање хрватског војног кампа велика грешка КФОР-а јер би то ојачало албанске екстремисте и запретило евенуталне нападе КБС на српски народ.

"Мислим да је ово једна смишљена акција, јер ће Хрватска сигурно направити тај војни камп, ако је то рекао њихов министар и да ће он бити коришћен управо за оно на шта сам упозорио", рекао је Дрецун.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести