Дрецун: Кумановски споразум није био капитулација

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оценио је данас да Кумановски споразум, којим је окончано НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године, није био капитулација.
Milovan Drecun Foto: Tanjug/video
Фото: Милован Дрецун Фото: Танјуг/видео

Дрецун је за телевизију Прва, поводом 21. годишњице потписивања Кумановског споразума, рекао да се српска војска повлачила" са 480 тенкова и подигнута три прста".

Додао је да је НАТО ратни циљ тада био да се војска потпуно истера, преда КиМ у руке терористима и да се све одвија у оквиру НАТО.

"Наш циљ је био да се решавање пренесе у УН, да спречимо потпуно повлачење војске и полиције и потпуну независност Косва и Метохије, а да није било успешне војне одбране земље не би било ни споразума у Куманову, ни резолуције 1244 Савета безбедности УН", рекао је он.

Додао је и да је та резолуција сада највећа препрека довршавању посла који је НАТО започео много пре рата 1999. године.

Он је навео и да приштинске власти и Хашим Тачи сањају о томе да ће се све око Косова и Метохије завршити до краја године, а да је реално да се Тачи нађе иза решетака јер се, како је истакао, ради о ратном злочинцу.

Навео је и да они који су нас бомбардовали и даље не чују добро.

"Дијалог је у застоју због једностраних мера Приштине, то су интереси, политика, договор и то се спроводи, а Тачи нас оптужује да смо тражили изговор да се разговори не наставе, а ми смо све време тражили да се разговори наставе", рекао је Дрецун.

Поредећи српску позицију некада и сада он је рекао да смо сада значајно побољшали позицију и да се наши интереси уважавају а као пример навео је САД које позивају на постизање компромиса.

"Приштина и даље жели да пребаци све на Србију, кажу да је решење међусобно признање, што Србија неће урадити", рекао је он.

Војнотехнички споразум у Куманову потписан је 9. јуна 1999. године на војном аеродрому код Куманова.

Након потписивања споразума прекинуто је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана.

Документ је, између осталог, предвиђао повлачење војске и полиције с Косова, а дан касније Савет безбедности УН усвојио је Резолуцију 1244.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести