Дрецун: Курти добио зелено светло од дела међународне заједнице

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун оптужио је данас део међународне заједнице да је знао да Приштина припрема акцију на северу КиМ јер их је, како тврди, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти контактирао неколико дана раније.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

"Курти је очигледно имао зелено светло од неких чланица међународне заједнице да крену у ову акцију", рекао је Дрецун за РТС.

Како је навео, Курти је, неколико дана пре доношења одлуке о реципроцитету за регистарске таблице за српска возила, контактирао и упознао представнике неких западних држава са предстојећом акцијом.

"Они се нису успротивили тој акцији, укључујући и представнике земаља Квинте. Тај део међународне заједнице знао је да се припрема акција", сматра Дрецун.

Каже да је за акцију знао и КФОР, што се може видети када је код Лепосавића дошло додатних 50 британских војника који су пратили ситуацију на северу КиМ, као и ЕУЛЕКС који је, како указује, подигао борбено своје специјалне јединице, дан пре акције.

Додао је да је, паралелно са тим, на последњем, техничком састанку у Бриселу, почетком септембра приштинска делегација потпуно одбила да се разговара о могућем решењу за истицање рока о примени статуса неутралних таблица.

Дрецун је упозорио да "прва могућа, следећа криза и нова једнострана акција Приштине може да наступи 1. октобра, јер истиче шестомесечни рок Приштини да уведи у систем наплате електричне енергије, што може да послужи као повод".

Забрињавајуће је, каже, и што Приштина не одустаје од распоређивања специјалних снага на северу КиМ.

Дрецун је за РТС рекао да је ситуација на административним прелазима иста као и претходних дана.

"С једне стране, специјалци са дугим цевима онемогућавају слободно кретање људи, а с друге легитиман, демократски протест српског народа, миран протест", рекао је Дрецун.

Он је истакао да је у претходних пар дана видео злонамерна и искривљена тумачења боравка водећих људи Српске листе и општине са севера на административним прелазима, где се ишло са тврдњама да ти људи распоређују припаднике специјалних јединица.

"Постигнут је договор да би се избегло насиље и инциденти, за које би свакако већи део међународне заједнице оптужио српску страну", наводи Дрецун.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести