Дрецун: Неповратан процес утврђивања одговорности ОВК

Четири потврђене оптужнице, међу којима су, каже Милован Дрецун , оне против Тачија и Кадрија Весељија, показују да се ради о људима који су припадници исте криминалне терористичко-злочиначке организације.
drecun, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас, поводом потврђивања оптужнице Хашиму Тачију, да је најважније то што је процес утврђивања истине о злочинима, које је починила терористичка ОВК и кажњавање одговорних неповратан и да се одвија у добром правцу.

Четири потврђене оптужнице, међу којима су, каже, оне против Тачија и Кадрија Весељија, показују да се ради о људима који су припадници исте криминалне терористичко-злочиначке организације.

"То је такозвана "Дреничка група" која је била у основи извештаја Дика Мартија. Мислим да ћемо имати још потврђених оптужница према особама који су припадници те терористичке групације и то је сам врх терористичке ОВК", рекао је Дрецун за Танјуг.

Он је навео да је Хашим Тачи био на челу "политичког крила", а Кадри Весељи "обавештајног сектора", и сада се, по њему, очекује и оптужница против Агима Чекуа, који је био један од команданата "војног крила".

"Ко ће се још наћи на оптужницама, то ћемо видети", рекао је Дрецун.

Дрецун не очекује неку додатну политичку нестабилност у Приштини, јер је, каже, тамошња политичка ситуација годинама нестабилна, једино ће се, додаје, сада "копља ломити" око тога ко ће бити нови председник тзв. Косова.

"Не знам ко би могао да буде, има много кандидата, чак видимо да се Харадинај нешто поново кандидује. То ће сада бити међусобни партијски односи међу Албанцима. Видећемо ко ће успети да обезбеди подршку", рекао је он и додао да је њему најважније то што процес утврђивања одговорности за злочине ОВК напредује.

Када је реч о наставку дијалога између Београда и Приштине, Дрецун каже да они сада могу да покушају да га "развлаче", али генерално је проблем то што Приштина одбија да испуни оно што је већ договорено.

"Приштина покушава да наметне да се разговара искључиво о међусобном признању. Потпуно је јасно да то Београд неће да прихвати, а Приштина не жели наставак разговора. Може да користи сада хиљаду разлога, али ми имамо суштински проблем јер Приштина не жели компромисно решење", рекао је Дрецун.

Михајловић:"Екипа" после Тачија биће "тежа" за дијалог у Бриселу

БЕОГРАД: Оставка Хашима Тачија ће вероватно изазвати озбиљне потресе на политичкој сцени на Косову и највероватније ће отворити пут да власт преузме "Самоопредељење" Аљбина Куртија, оценио је данас новинар Миливоје Михајловић који сматра да ће "Куртијева" екипа бити "тежа" за разговоре у Бриселу, али да ће договори бити "чвршћи".

Михајловић је објаснио да ће после Тачијеве оставке функцију председника Косова обављати председница тамошње скупштине Вљоса Османи из Демократског савеза Косова, али врло блиска Аљбину Куртију из Самоопредељења.

"У том смислу сигурно ће Тачијева оставка условити бурне, чак и брзе промене, јер Скупштина Косова је обавезна да у року од 45 дана изабере новог председника Косова", рекао је Михајловић за Тањуг.

Михајловић је навео да је дијалог Београда и Приштине, када је екипу са Косова водио Хашим Тачи, увек западао у ћорсокак, јер, како каже, у Бриселу јесте нешто договарано и потписивано, а на Косову ништа није спровођено.

"Мислим да та друга екипа, која би дошла, била вероватно "тежа" за разговор - Курти и Самоопредељење, али то су људи који нису "окрвавили" руке и искрени су борци против криминала на Косову. Мислим да би ти договори са њима у Бриселу или у Вашингтону, или било где, били постојанији и чвршћи", оценио је Михајловић.

Он додаје да потврђивање оптужнице против Тачија значи да ће екипа која је, како каже, оружјем дошла на власт, отићи са политичке сцене.

Истиче да су они извршили велике злочине, етнички очистили читаву Метохију и добар део Косова, те да је 225.000 људи избегло са те територије.

"Најевроватније ће се на тим оптуженичким клупама у Хагу наћи стотинак људи из Тачијеве екипе који су убијали како Србе тако и Албанце и вршили разне злочине. То на неки начин значи ''прочишћење'' косовске политичке сцене што би могло позитивно да се одрази на читав регион, па самим тим и на дијалог између Београда и Приштине", навео је Михајловић.

На питање шта очекује од оптужнице против Тачија, Михајловић је оценио да постоје две варијанте, једна је да суђење буде чисто и праведно, а друго је "прање" Тачијеве биографије.

"Уколико је суд обезбедио сведоке, заштитио их и обезбедио доказе, то би била финализација правде када су у питању злочини на КиМ", истакао је Михајловић.

С друге стране, каже, постоји озбиљна сумња да би суђење могло да се претвори у "прање" биографије Хашима Тачија по моделу како је то урађено пред трибуналом у Хагу када је у питању Рамуш Харадинај, што би могло да се оконча његовим повратком на КиМ и то би поново довело до неке компликације.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести