Дрецун: Покушај Квинте да умањи резултате Српске листе

БЕОГРАД:  Међународна заједница мора да поштује изборну вољу српског народа на Косову и Метохији, поручио је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.
2-drecun-foto-emil-conkic.jpg
Фото: Милован Дрецун Фото: Е. Чонкић

Он је  оценио да је заједничко саопштење земаља Квинте о изборима за градоначелнике четири општине на северу КиМ покушај да се умање и омаловаже резултати које је постигла Српска листа.

Коментаришући оцену амбасада Француске, Немачке, Италије, Велике Британије и САД да су избори одржани у недељу у четири општине на КиМ, протекли у мирној атмосфери, али да има нерешених питања у вези са изборима из 2017.године, Дрецун је за ТВ Пинк рекао да на тај начин земље Квинте показују да нису задовољне резултатима избора.

''То је свестан покушај да се умање и омаловаже резултати Српске листе. За земље Квинте би у потпуности био демократски процес да су неки други добили поверење српског народа на северу КиМ'', рекао је Дрецун.

Истакао је да је Српска листа нераскидиво повезана са Србијом и званичним Београдом, да је српски народ на северу КиМ на изборима послао поруку да их нико неће делити и оценио да то највише смета земљама Квинте.

Према његовим речима, позивање на изборе од пре две године усмерено је ка томе да се злоупотребљавајући убиство Оливера Ивановића Београд оптужи као организатор и налогодавац тог бруталног убиства, а не Приштина која је, каже, одговорна, бар за то што није расветлила тај случај.

''Онда се шаље порука да се наводно застрашују политички неистомишљеници, али се не поставља питање како је њих пет-шест излазило на протесте ''1 од 5 милиона'' који су покушани у северној Косовској Митровици и другим местима. Ко је њих застрашивао, да ли им нешто фали'', казао је Дрецун.

Коментаришући изјаве да су на изборе изашли само они који имају интереса, Дрецун је нагласио да је интерес Срба да имају власт у четири општине на северу КиМ и да то треба да буде интерес свих Срба.

''На изборе се иде из интереса, у питању је опстанак Срба на КиМ, а српски народ то не може да издејствује без сарадње са Србијом и зато су потребни јединство и Српска листа'', нагласио је Дрецун.

Он сматра да су подношењем оставки у новембру прошле године, председници четири општине на северу КиМ повукли мудар потез реагујући на таксе које је увела Приштина, а којим је требало скренути пажњу међународне јавности на то колико су таксе погубне по опстанак српског народа.

''Сада земље које подржавају независност Косова притискају Приштину и траже да се укину таксе. Тај потез је донео одређени ефекат, Срби су успели да покажу да неће да прихвате све што наметне Приштина'', оценио је Дрецун.

Како је рекао, изборима на северу КиМ спречена је могућност да Албанац буде изабран за градоначелника северног дела Косовске Митровице имајући у виду раније најаве Албанаца о уједињењу северне и јужне Митровице.

Дрецун се осврнуо и на изјаву председника општине Бујановац да је припајање Косову најбоље решење за тзв. Прешевску долину на југу централне Србије, оцењујући да политичке вође Албанаца у општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа доводе албанску заједницу у позицију таоца великоалбанских претензија Тиране и Приштине, и да служе за ценкање и поткусуривање од стране Приштине

''То су провокације које су усклађене. Наравно да о свему томе треба да се питају и Срби који живе у те три општине'', додао је Дрецун.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести