Друга половина јануара крајњи рок за нову косовску владу

ПРИШТИНА:  Због спора око поделе функција, коалициони договор између Покрета Самоопредељење и Демократског савеза Косова може потпуно да пропадне, а у том случају није искључено ни расписивање нових избора, оцењује политиколог Рамуш Тахири.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Тахири указује да је ДСК јавно објавио да, поред пет министара, једног заменика премијера и председника Скупштине тражи и позицију председника Косова.

"Самоопредељење је било сагласно да им да место председника Скупштине, али не и председника државе. Изгледа да је та расподела изазвала неслагање. Следећи састанак ће се одржати изгледа тек наредне недеље, а рок за сазив Скупштине већ тече, прошло је већ десетак дана", напомиње Тахири за Косово онлајн.

Овај политиколог из Приштине појашњава да председник Косова Хашим Тачи треба у року од 30 дана од објављивања коначних резултата да сазове прву конститутивну седницу Скупштине Косова, што значи да би последњи рок за конституисање парламента био 27. децембар. Када се сви рокови узму у обзир, јасно је да изгласавање владе у парламенту може да се пролонгира до друге половине јануара.

"Од дана конституисања Скупштине, председник има 15 дана да именује мандатара, а после мандатар има 15 дана да састави владу. Укупно, од данашњег дана, крајњи рок за састав владе је још око месец и по", каже Тахири.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести