Ђукановић неуморан у прављењу подела

ПОДГОРИЦА: Ректор Цетињске богословије Гојко Перовић изјавио је данас да је председник Црне Горе Мило Ђукановић "неуморан у прављењу и продубљивању подела" у земљи и нагласио да је Српска православна црква (СПЦ), иако има национални преџнак, црква свих верника, без обзира на нацију.
1
Фото: Гојко Перовић, ректор Цетињске богословије
Перовић је за агенцију МИНА нагласио да цркву не занимају идентитетске поделе, јер је она, како је навео, намењена свим људима добре воље, преносе подгоричке Вијести.
 
"Али овакви антицрквени тонови са конгреса једне номинално грађанске и секуларне странке збуњују људе, свадају браћу и наносе друштвену штету", поручио је Перовић.
 
Он је оценио да Ђукановић није разумео грађане државе чији је председник, као што, како је рекао, не разуме сопствену црногорску историју.
 
Перовић је нагласио да СПЦ има јасан и недвосмислен континуитет са црквом из Краљевине Црне Горе, "која је била и светосавска и видовданска и која је чувала јасну оријентацију ка обнови јединства с Пећком патријаршијом, које се и десило и које су подржали сви њени свестеници, владике и монаси".
 
Ðукановић је раније данас оптужио Србију да угрожава суверенитет својих суседа по истом рецепту из 1990-их, а Српску православну цркву (СПЦ) назвао је "најопакијим инструментом великосрпског национализма",,
 
"Наводно су Срби у региону угрожени, па им треба заштита Србије. Којом та држава у ствари угрожава суверенитет својих суседа. Овог пута на политички терен у Црној Гори брутално је уведена и СПЦ. Као доказано најопакији инструмент великосрпског национализма, подстрекач, јатак и адвокат најмонструознијег геноцида у Европи новог доба", рекао је Ђукановић на почетку ванредног Конгреса ДПС-а.
 
Он је додао да је СПЦ у Црној Гори бранила, како каже, наводно угрожене светиње, иако је, како тврди, заправо "провидно покушала да задржи незаконито присвојену имовину коју су градили црногорска држава и грађани, а која је уз то и културно историјска баштина Црне Горе".
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести