Ђурић: Ако Приштина формира војску, Кфор да је разоружа

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић  поручио је вечерас да би, у случају формирања тзв. косовске војске, КФОР и НАТО морали истог часа да је разоружају, а не да је подрже. 
marko djuric
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

"Формирање такозване војске најдиректније је упорено против без целе Србије", рекао је Ђурић за РТС. 
Он је подсетио да се у Резолуцији СБ УН 1244, у тацки 9, ставу Б, наводи да је обавеза КФОР и НАТО на КиМ "демилитаризовање тзв. Ослободилачке војске Косова и других наоружаних група косовских Албанаца".

Према његовим речима, важно је да се спречи формирање тзв. војске јер се тиме регион гура "преко ивице".
Подсетивши да је потпредседник косовске владе Енвер Хоџај рекао да Приштина ради на стварању пакта против Србије са другим земљама у региону, мада је то потом рекао да тај наслов ниј баш тачан, Ђурић каже - суштина остаје.
  "Таква војска служила би искључиво за конфликте са Србима на КиМ, са Србијом, за штићење и заузимање онога што сматрају независном држвом Косово и за такве пактове какве сања и прави Енвер Хоџај", рекао је Ђурић. 

 Ђурић је рекао и да је Приштина буквално "обрисала под" настојањима европских представника да их уразуме и да се укину дискриминаторске таксе.
Он је навео да је циљ тих мера Приштине, као и упада Росу, прогона Срба, свега што предузимају, да се Срби у потпуности протерају са КиМ, да се Србија натера да, како каже Харадинај, безусловно прихвати неку врсту политичке капитулације и призна независност.
"Они држе Србе на Косову као таоце и врше притисак на Београд", рекао је Ђурић за РТС.

На питање да ли су те мере притисак и на Брисел како би добили визну либерализацију, он каже да су Албанцима, а и делу међуанродне заједнице, Срби криви за све - и за то што нису добили  визну либерализацију и за све остало, а да међународна заједница покушава да изједначи одговорност Београда и Приштине, и криве Србију за Интерпол.
"Кажу - нису у реду мере Приштине, али ни Београд није подржао независност. Србија не да нема обавезу, већ ће се активно борити да сачува свој територијални интегритет, бориће се за живот и опстанак", рекао је Ђурић.

Он је навео да је председник Србије јуче у разговору са Јоханесом Ханом и амбасаодрима данас указао на озбиљност и опасност ситуације.
Према његовим речима, Србија ради све да се сачувају људски животи и наших људи на КиМ и другде, али да сваки дан имамо све горе потезе Приштине.
Осврнувши се на изјаву новог америчког амабасадора на Косову Коснета да нема блискијих нација од САД и Косова, он каже да њима нико не брани да се тако изјашњавају али да уз ту врсту блискости иде и одговорност.

" Ако сви  буду употребили искрено свој ауторитет тих мера више неће бити", рекао је он.
Директор канцеларије за Ким оценио је да се Приштина налази у "спирали политичког лудила, где се сви политичари међусобно такмиче ко ће да буде грђи и гори према Србији и Србима". 
"Они немају намеру да ово прекину", рекао је Ђурић истичући да је уверен да Приштина не ради сама.

Ђурић је рекао да су студенти у Косовској Митровици сутра имати "интересантан перформанс" током којег ће покушати да одиграју кошаркашку утакимицу везаних руку.
"Неко би желео да и Србији веже руке у политичком смислу и да нас доводе пред свршен чин, да са својим војницима, које ја сматрам терористима, заузму својом чизмом север КиМ, измишљајући различите непостојеће разлоге, и да Србе у потпуности  подрвгну својој власти", рекао је Ђурић додајући да је Приштина зато и покушала да уклони неке лидере Срба са КиМ.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести