Ђурић: Додатни притисци Приштине на Србе, несташица на северу

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изразио је данас забринутост због додатних притисака Приштине на Србе на северу Косова и Метохије и навео да су Албанци последњих дана пресекли канале снабдевања основним животним намирницама из централне Србије.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Ђурић је гостујући у Новом јутру на ТВ Пинк рекао да су почеле да се јављају несташице намирница у општинама на северу КиМ и истакао да ће Србија наћи начина да достави робу свом народу у јужној покрајини.

Нагласио је да Приштина своје деловање заснива на парафираном споразуму од 23.фебруара 2012. године који је, подсетио је, парафирао Борко Стефановић, а према коме је гранична полиција Косова успостављена на прелазима Јариње и Брњак.

„Та гранична полиција сада отима камионе и комбије са робом, а у Косовској Митровици нестаје роба. Ми ћемо налазити начине да дотуримо све што је потребно нашем народу на КиМ, Срби не треба да брину“, поручио је Ђурић.

Додао је да се у оквиру плана председника Србије реализује 140 пројеката помоћи Србима на КиМ, као и да је завршен један од стратешких пројеката - регионални водовод за север КиМ који ће бити пуштен на Видовдан 28.јуна.

Ђурић је најавио и да ће 12.јула ове године бити бити отворен нови објекти у Рајској бањи у Бањској и да ће то лечилиште, осим отворених, имати и затворене базене.

Упитан за коментар о изјави првог међународног судије на КиМ, Швеђанина Кристера Карпхамара, да су Американци утицали на то да се злочини Албанаца на КиМ сакрију, Ђурић је поздравио изошење било какве чињенице која, како је рекао, може да помогне домаћим и међународним правосудним органима у доказивању одговорнности за почињене злочине.

Како је навео, веома је важно што се говори о тој теми и након 20 година, али је указао на чињеницу да за злочине над Србима на КиМ још нико није одговарао.

Додао је да наша тужилаштва имају ''дебеле'' предмете за све вође ОВК, као и да су захваљујући деловању српских државних органа на Интерполовим потерницима и дан-данас Хашим Тачи, Кадри Весељи и Рамуш Харадинај.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести