Ђурић: Ер Србија неће признати независност Косова

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је данас лидеру странке Слободе и правде Драгану Ђиласу да Србија не прихвата његов предлог да српска авиокомпанија "Ер Србија" призна независност Косова, тако што би потписала споразум са аеродромом "Адем Јашари".
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Нећемо прихватити Ђиласов предлог и никада нећемо признати приштинске ваздухопловне власти", поручио је Ђурић.

Иако је Ђилас констатовао, додаје Ђурић, да Србија потписивањем Писма о намерама са компанијом "Луфтханза" не признаје независност Косова, ипак је неко за време чије су власти успостављене баријере на Јарињу и Брњаку, Србима на КиМ наметани косовски документи, увођени симболи државности и давана снага приштанским институцијама подржавањем, како каже, пројекта паралелних институција у Приштини.

"Ми тако нешто нећемо да радимо, али ћемо радити све да очувамо мир, олакшамо проток роба, људи и капитала и да помогнемо српском народу да опстане у веома тешким условима за које су одговорне историјске, међународне околности, али и деловање људи попут Ђиласа и његових политичких сарадника", рекао је Ђурић.

Оценио је да је Србија за време бивше власти "гигантским корацима" губила контролу над јужном српском покрајином са, како наводи Ђурић, више од 100 признања независности Косова, пресудом Међународног суда правде и довођењем ЕУЛЕКСА.

Ђилас ју јуче изјавио да је добро што је учињен први корак ка успостављању авио-линије између Београда и Приштине, али, каже, није добро што те летове неће обављати Ер Србија, него Луфтханза. Он је оценио да то говори да је власт тако прихватила, суштински, мада не и формално, да Приштина није град у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести