Ђурић: Имена држава које су отпризнале Косово у Вучићевој фиоци

Нећемо кршити мораторијум објављивањем имена последњих девет држава које су повукле признање, али ако Приштина заиста покрене иницијативе везано за (пријем у) Савет Европе, онда оно што се налази "у фиоци" председника Вучића излази на светлост дана и Србија још јачим темпом наставља своју активност, рекао је амбасадор Србије у САД Марко Ђурић.
marko djuric
Фото: Tanjug (video)

Ђурић је данас у јутарњем програму ТВ Хепи рекао да Београд не жели да се енергија расипа на сукобљавање, као и да Србија жели да има конструктивну улогу, али и навео да је током мандата Ивице Дачића и Николе Селаковића између 20 и 26 држава повукло признање независности Косова и Метохије.

"Знате ли зашто се разговара о таблицама, а нисмо моментално прегажени? Зато што и у Приштини и у делу међународне заједнице знају да у Београду неко стоји иза тих људи (Срба на Косову) и да то нису празне речи", рекао је Ђурић и оценио да се глас Србије "данас чује гласније него раније".

Нагласио је да је "згрожен и скандализован" тиме што је, како је навео, Приштина забранила изборе за савете Националних заједница.

"Моје питање је да ли ће такво политичко насиље над мањинама бити дозвољено? Где су реакције?", упитао је Ђурић.

Он је свој посао у САД описао као "мисионарски".

"Посебно ми је задовољство да суочавам са чињеницама шта се десило у Србији и шта се дешава у последњих 10 година и шта смо постали, да имамо највећи привредни раст у Европи или највећи прилив страних инвестиција три године за редом", истакао је Ђурић.

 

Он је навео и да нова зграда српске амбасаде гледа на Белу кућу, оценивши да у томе "има симболике".

"Србија је далеко присутнија и активнија у Вашингтону, број чланова српског кокуса се удвостручио. Људи осећају да је дошло до промене парадигме српске политике и да смо се усредсредили на раст и развој, а постајемо препознатљиви по ИТ индустрији и новим технологијама", рекао је Ђурић.

Оценио је и да у српском друштву има предрасуда према америчком друштву и политици, а да је једна од њих да их можемо игнорисати.

"Некада је боље не слагати се па разговарати. Имамо потпуно супротне ставове када је реч о статусу Косова и Метохије, али разговарамо јер нам је заједничка жеља за одржавањем мира и стабилности", рекао је Ђурић.

Амбасадор Србије у САД је после ТВ Хепи био гост и у јутарњем програму ТВ Пинк.

На питање а ли је могуће да се косовски премије Албин Курти одупире сугестијама САД и вези са регистарским таблицама, Ђурић је рекао да је "изетно значајно" што је дражавни секретар САД Ентони Блинкен позвао Приштину на обустављуање текве штетене одлуке.

"Такве ствари у ранијем периоду нису буиле замисливе јер смо имали бланко подршку за политичко деловање Приштине, а данас многи критикују Куртија који је успео да одгурне од себе традиционалне подржаваоце", оценио је Ђурић.

Албанци у Пришрни, Курти и његова влада, "изгубили су монопол на добре односе" са Америком и Западом јер Србија "снажнијим и озбиљним аргументима успела да промени слику о себи", рекао је Ђурић за ТВ Пинк.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести