Ђурић: Кад би Србија признала Косово били би најбољи

БЕОГРАД: Потпредседник Главног одбора СНС Марко Ђурић оценио је вечерас да професор у Грацу Флоријан Бибер свакодневно смишља разлог да нападне Србију и каже нешто лоше о њеном друштву, а сада је, како каже, смислио да је Србија крива и за дугогодишњу кризу у ЕУ и њен вишегодишњи мораторијум на пријем нових чланица.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Није успоравање евроинтеграција последица друштвених мањкавости у Србији, иако смо према Биберу ми вероватно најгоре друштво на свету, већ проблема у самој ЕУ, и тога су свесни и основци и птице на грани, само није Бибер", указује Ђурић у саопштењу.

Он истиче да није проблем у Србији и квалитету њених унутрашњих реформи, већ у Косову и Метохији и нашој решености да упорно бранимо српске државне и националне интересе.

"Другу би песму певао Бибер и сви други антисрпски аналитичари који се пале на дугме када би Србија признала једнострано проглашену независност Косова - одједном бисмо постали најбољи, најнапреднији и најмодернији, а Бибер би имао материјал за још једну књигу о бауку српског национализма и успешној денацификацији Срба", оценио је Ђурић.

Он каже и да није српском народу потребно Биберово тапшање по рамену, јер оно што на законит, демократски и миран начин бранимо јесте основ нашег самопоштовања и идентитета и нећемо од тога одустати ни због чије критике, а свакако не због Биберових свакодневних лажи и измишљотина.

Професор Центра за југоисточне европске студије Универзитета у Грацу Флоријан Бибер изнео је претходно за Н1 тврдњу да је "застој у евроинтеграцијама резултат стагнације реформи у Србији" и критиковао власт да на њима не ради довољно, као и што још нема нове владе.

Он сматра и да би ЕК требало да реагује много строже на како тврди недостатке владавине права у Србији.

Говорећи о преговорима Београда и Приштине, рекао је да му "звучи нереално да Француска и Немачка очекују решење до краја године" и оцењује да ће преговори трајати бар до следеће године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести