Ђурић: Међународна заједница да осуди Тачијеву велику Албанију

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да Тачијево промовисање такозване велике Албаније представља "шамар", не само Србији, већ читавој слободољубивој Европи, и позвао међународну заједницу да осуди "ратоборно и антицивилизацијско" понашање председника привремених приштинских институција и "приштинске врхушке". 
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

"Надам се да ће међународна заједница, посебно онај њен део који је до сада затварао очи пред несташлуцима Приштине, коначно наћи праве речи да осуди ратоборно и антицивилизацијско понашање Хашима Тачија и приштинске врхушке", навео је Ђурић на свом налогу на Фејсбуку.

Упозорио је да "ескалацијом њихове агресије и неодговорности" није угрожен само српски народ, већ читав западни Балкан и читава Европа.

Ђурић је оценио да је Тачи, само дан након што је слободољубиви свет обележио Дан победе над фашизмом и Дан Европе, још једном недвосмислено поручио да му европске и антифашистичке вредности нису сасвим блиске. 

"Тачијево промовисање такозване велике Албаније, иако је заоденуто у наводну жељу за либерализацијом протока људи, робе и капитала између Албаније и самопроглашеног Косова, јесте шамар, не само Србији, већ читавој слободољубивој Европи која жели стабилну будућност, мир и заједнички просперитет", поручио је Ђурић. 

Према његовим речима, Тачи је, као један од заговорника стварања трговинских баријера у региону, последњи који има право да се представља као политичар, чији је интерес рушење баријера.

Ђурић је додао да верује да чак и спонзори самопроглашене косовске независности то све више увиђају.

То је рекао након што је Тачи искористио повратак у Приштину, из Тиране, са регионалног самита Брдо Бриони, да поново промовише идеју уклањања границе између Албаније и тзв. Косова, иако је реч о међународно признатој граници између Албаније и Србије.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести