Ђурић: Олбрајт и Енгел заслужили Нобела за лицемерје и лажи

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић сматра да поводом необичне честитке коју су упутили Србији и Србима на Дан победе над фашизмом конгресемен Елиот Енгел и Медлин Олбрајт заслужили да коначно добију Нобелову награду, и то, како каже, посебну - за лицемерје, лажи и извргавање руглу појмова демократија, правда, људска права, као и за вређање достојанства жртава.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

"Најновијим нападом на Србију и њеног од већине пунолетног становништва слободно изабраног председника (that Serb Vucic) подсећају нас, исправно, да њихова радионица мржње није затворена и да само чека нову прилику, којој се надају у скорој будућности, већ крајем ове године...", навео је Ђурић у саопштењу на Фејсбуку.

Он је указао да се председник и руководство Србије не бирају нити ће се бирати на америчким или било којим другим изборима осим српских, као што ни ми не желимо да бирамо било чије руководство или износимо оцене о унутрашњим политичким приликама било које суверене и међународно признате државе.

"Уместо што износе оцене о односу Србије према њеној јужној покрајини (оној на коју су 1999. изручили тоне уранијумског отпада од кога и данас умиру и Албанци и Срби), Олбрајтова и Енгел требало би да стојећи пред огледалом преузму одговорност за хиљаде жртава, стотине спаљених хришћанских храмова, изгубљене животе српских и албанских цивила (међу којима и 88 деце) и војника, али и америчких војника који су служили у међународним мисијама на Косову и Метохији али и широм света током година, као и на милијарде долара које су уместо на потребе америчког народа отишле на финансирање приватног пројекта заснованог на крви, у коме су осим политичког имали чак и личне економске интересе (видети приватне послове на Косову Медлин Олбрајт и других високих званичника који су учествовали у рату пре две деценије)", наводи Ђурић.

Он каже да пошто није реално да се њихова ратнохушкачка, а у случају Олбрајтове и наредбодавна, улога у серији злочина против мира, човечности испита пред међународним кривичним судом (који узгред ни не признају) "остаје нам нада да ће међународни Нобелов комитет уважити ову несвакидашњу молбу да учини изузетак и додели специјалну награду правим антихеројима".

"Ако пак Нобелов комитет ово не буде учинио, историја, учитељица живота, у то немојмо имати сумње, свакако неће пропустити прилику да им се посебним поглављем о њиховој прљавој улози у име српског народа одужи на прави начин", констатује Ђурић.

Он наводи и да су истог дана, 9. маја (на 75. годишњицу велике победе над нацизмом и фашизмом), иста мета - Србија и њен легално и легитимно изабрани председник добили још једну честитку у врло сличном тону. "Ова честитка, писана је у Београду, а објављена у Москви - на порталу који се представља као руски и државни. Писао ју је највећи лажни русофил у Србији, бивши саветник бившег председника а садашњи саветник бившег градоначелника Млађан Ђорђевић", каже Ђурић.

Он додаје да је овај саветник најбогатијег градоначелника у историји Београда и "емотивно најрањивијег тајкуна Србије" искористио простор који му је дат у руском медију за напад из другог угла на потпуно исту мету, чак и у исто време као и двојац из Вашингтона.

"У честитки Србима и Русима поводом Дана победе, објављеној на званичном сајту агенције која за себе тврди да је званична и новинска, тајкунов писар Млађан Ђорђевић из Београда вели да су Србија и Вучић Русима и Русији лажни пријатељи, да Србија наоружава Украјнице против Руса, да води рат против руских тајних служби, да предаје Косово (заборави додуше да помене оно за шта нас нападају Енгел и Олбрајтова - повлачење 17 признања и блокирање чланства Приштине у Унеско, Интепол...)", навео је Ђурић.

Он каже да Ђорђевић износи "свакојаке покварене али креативне лажи" које би руском читаоцу требало да огаде Србију и људе који је представљају и на Дан победе увери да је тај "вероломни" српско-руски однос "брак због папира", који ће се завршити попут оног са Црном Гором, "само ако, јелте, тајкун и његов писар не буду враћени на власт".

"Развргнути руско-српске односе грађене вековима - за то је могао да добије још већи и видљивији простор у медијима које подржавају Олбрајтова и Енгел. Шта зна Путин кога је одликовао највишим државним одликовањем (управо за допринос изградњи српско-руских односа) и са киме се сусрео 14 пута последњих неколико година", указује Ђурић.

Он напомиње да су две честитке, истог дана, иста адреса... наизглед различити аутори... "само је поштарина плаћена са истог места, и иста је поштанска маркица на њима".

"Она нова са мапом, због које је Србија уложила демарш Северној која се налази јужно од ње. У име милиона прималаца усудио бих се да кажем, не прихватамо овакве честитке! Маните се тога! Када ћете научити да на крају сваки пут имате нови разлог да Србији честитате?", закључио је Ђурић у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести