Ђурић: Процес српско-албанског помирења без резултата

БЕОГРАД: Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић осудио је вечерас рушење српских надгробних споменика у Липљању и оценио да је процес српско-албанског помирења да веома мало резултата.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

"Рушење српских надгробних споменика у Липљану још једном нас је суочило с тужном чињеницом да је процес српско-албанског помирења на Косову и Метохији дао веома мало резултата, и да иза кулисе тобоже нормалног живота у нашој јужној покрајини константно јачају силе којима мир није у интересу", оценио је Ђурић у саопштењу за јавност.

Он је додао да се мржња према живима можда и може излечити, али када се "мржња прошири на саме симболе нечијег постојања, када се на њеној мети нађу цркве, гробља и пепео предака, она поприма програмски карактер и сведочи о хроничној болести једног друштва, а она је далеко теже излечива".

Ђурић је истакао да у таквој ситуацији не може гарантовати мир потомцима ако ни њихови преци не могу да имају мира и додао да је то "питање на које морају да дају одговор они у чијој је надлежности спречавање и санкционисање оваквих злодела".

Подсетио да су српска гробла у протекле две деценије систематски рушена и скрнављена, и да су третирани као омањи прекршај и кршење јавног реда и мира, што није "ништа друго до упозорење живима и манифестација једног варварског погледа на свет и живот".

"Србија и српски народ желе мир и пријатељство са албанским народом, али да би тако нешто било могуће морају се предузети најодлучније мере како би се пракса брисања трагова српског постојања на Косову и Метохији зауставила", закључио је Ђурић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести