Ђурић: Терористи на потерницама захваљујући Србији

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оценио је да је премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај саслушаван у Хагу само да би се наводно показало да се у Специјалном суду за ОВК воде неки поступци.
marko djuric, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Он је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Срби немају чему да се веселе када је реч о случају одласка Харадинаја у Хаг, с обзиром на то да се он вратио за мање од недељу дана.

"Сећате се да смо пре неколико дана говорили о крокодилским сузама Харадинаја. Није прошло ни недељу дана од одласка у Хаг, а као и претходна два-три пута се ствар проиграла да би се тобоже показало да има неких поступака. То је суд лажне републике Косово који је само географски измештен у Холандију", каже Ђурић.

Указујући да ратни злочин не застарева, он је истакао да ће терористи ОВК кад-тад одговарати - за годину, две, пет или десет. 

Ђурић је навео да се Харадинај и остали терористи налазе на међународним потерницама захваљујући држави Србији, иако у Србији постоје људи који су, како је рекао, дрвени адвокати Рамуша Харадинаја.

Када је реч о наставку дијалога Беорада и Приштине, Ђурић је рекао да ће се са Албанцима разговарати кад укину таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

"Више од три четвртине држава ЕУ је признало једнострану независност. Чак и њени представници говоре да се укину таксе. Мислим да се одговорно држање Београда веома види", истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Напоменуо је да су Срби добили мудар савет да се држе по страни сад када је, каже, дошло до врхунца сукоба Албанаца.

"Нека се они гложе, а ми ћемо да се фокусирамо на оно што је нама битно. Тренутно су у току пројекти за бољи живот Срба. Ако пођаримо ту албанску мржњу, можемо да нанесемо себи штету", сматра Ђурић.

Говорећи о даљем повлачењу признања независности Косова, директор Канцеларије за КиМ рекао је да су у Приштини много нервозни због дипломатских активности Србије.

"Да они не лобирају и не плаћају да Пацоли купује независност, ми се не бисмо бавили отпризнавањем. Постоји девет великих међународних организација где је чланство спречено. Србија штити свој суверенитет широм свих меридијана. Јасно је да не можете да тражите чланство у Унеску а да палите српске светиње", истакао је Ђурић.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести