Ђурић: Убрзава се стварање финалне обојене револуције

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић обратио се грађанима поводом напада опозиције и поручио им да звони за узбуну зато што сматра да се у Србији убрзава стварање финалне обојене револуције и да су институције под стратешким нападом кругова који знају да у регуларној политичкој утакмици немају шта да траже.
djuric, tanjug
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Ђурић је у свом ауторском тексту, под називом "Од играчке биће плачке", који је објавио на Фејсбук профилу, написао да "испушене тајкунске муштикле" са дебелим банковним рачунима и новцем за улагање у политику и ислужени бивши политичари које је народ одавно прозрео и презрео одлично знају да под својим именом немају шта да траже на политичкој и јавној сцени Србије.

Како наводи, то знају и веома моћни кругови споља, којима баш ни најмање не одговара Србија која је почела да показује знаке усправљања и буђења и то онда када су веровали да је посао слабљења српског фактора заувек завршен.

Ђурић напомиње да тајкунски и страни фактор не жели да нам се представи именом и презименом, идејама и досадашњим учинком, већ уместо тога подмећу "Кесића, Ивана Ивановића, Коракса, Весну Ракић Водинелић, Дражу Петровића и друге храбре хероје летеће циркуске бригаде..."

Примећује да се не дешава по први пут у историји да неки који за себе мисле да су генијалци масе третирају као стоку коју ће да међусобно свађају, "деле и пујдају до лудила мржње мимовима, гифовима и тобожњом сатиром..".

Истиче да ни у томе нису оригинални и у том смислу наводи да много пре Коракса, Кесића и Ивана Ивановића, двадесетих и тридесетих година двадесетог века, Европом, а нарочито Немачком и Италијом од победе Хитлера и Мусолинија, харао је тренд исмевања и дехуманизације политичких противника и читавих друштвених група.

Годинама пре него што је кренуло истребљивање неистомишљеника, чак и пре него што су нацисти дошли на власт, немачке пивнице тресле су се, а посебна новинска издања шаренела су се од њихових представа у којима су политички противници и читаве нације (па и наша српска) представљани у нељудском, тобоже смешном, а заправо само презира вредном облику, наводи Ђурић.

Додаје да би на противника могао да подигнеш руку, каменицу, даску, као пре неколико недеља испред Народне Скупштине у Београду, потребно је да у њему престанеш да гледаш људско биће.

Карикатуре без укуса, али које провоцирају мржњу (попут оне Кораксове на којој Вучић на сламчицу пије крв невине жртве) и филмови (нпр. мрачно нацистичко остварење "Јеврејин Сус") иако епохама и контекстом веома удаљени, нажалост суштински су у истој функцији, наглашава директор владине Канцеларије.

Према његовим речима, не љути се на Кесића што је представио Ђурићев "неспретни аплауз" победи Српске листе и човеку кога подржава и са којим се заједно бори, као еталон полтронства и свега што не ваља у овој земљи, нити му је узео за зло што неки, понети мржњом која се из његовог студија шири, деле на друштвеним мрежама слике његових ћерки од три и четири године заједно са њим док им купује сладолед, уз поруке мржње са цитатима из његове емисије.

Знам да он то није желео. На послетку, његов син и моја ћерка иду у исту вртићку групу у истој предшколској установи и свакога дана деле и делиће исти хлеб, исте песме и игре, и непоновљиву безбрижност детињства. Не љутим се ни на оне који су у дану када сам ишао на 221. рунду бриселских разговора делили слике моје деце. Питање је да ли је то и стоти део онога што се десило Вучићевој и деци многих других мојих колега само ове године, наводи.

Наглашава да су поменути "хероји сатире и слободне речи" употребна средства која критику треба да замене компромитовањем свега и свакога, рушењем поверења у све и свакога, слабљењем сваког облика колективног организовања у овој земљи.

Ђурић у свом тексту, који започиње обавештењем да ће нам требати мање од 24 минута да га прочитамо, наводи и да је тим угледних харвардских истраживача објавио недавно истраживање о томе колико људи је потребно мобилисати на протесте и јавну акцију да би се у некој земљи у уличним нередима насилно свргнула власт и додаје да је њихов закључак да је у питању бројка од 3,5 одсто становништва.

Ђурић упозорава да се тај тренд само убрзава и у том смислу наводи да је декада између 2010. и 2020. раздобље са највећим бројем уличних "обојених" револуција у људској историји.

Без обзира на то какав је став већине грађана, ако сте успели да довољно радикализујете и на акцију припремите само тај проценат становника једне земље, на путу сте да сломите њене институције, паралишете њене органе управљања и њену економију без иједног испаљеног метка, додаје.

Како наводи, плиткоумни хумор, лажне вести и злоупотреба друштвених мрежа ефикасно су "возило" манипулације и спровођења таквих сценарија.

Ако спадате међу оне који мисле да ништа лоше нема у томе што орвеловских пет минута мржње у Србији сваке суботе увече трају 24 минута, размислите опет. Ваш живот, безбедност и материјална сигурност ваших породица директно зависи од снаге и стабилности политичких, државних и ширедруштвених институција, наводи Ðурић.

Како сам каже, овим ауторским текстом, жели да укаже на то шта нам се спрема.

Шта бива када држава и друштво оду тим путем не треба да Вам говорим, поручује Ђурић грађанима и додаје да следећи пут када сретну "хероје сатире" на ТВ каналима или на друштвеним мрежама, сете се да сценарио са радикализованих 3,5 одсто функционише само ако 96,5 одсто ћути.

Србија је изнад свих нас и у коначници свако ко је потценио мудрост грађана Србије увек се преварио. Останимо зато мудри, истрајни и сложни. И не заборавите - ко се буде задњи смејао, најслађе ће се смејати. Искрено желим и борићу се да то будемо ми, њима, зато што су бацили паре и време и заиста испали смешни, али само због своје лудости, поручује Ђурић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести