Двери: Обуставити примену 5г технологије

БЕОГРАД: Покрет Двери саопштио је данас да тражи обустављање примене 5Г технологије до коначне гаранције ресорног министарства да не постоји опасност по здравље грађана.
dveri logo
Фото: Илустрација

У саопштењу Двери наводи се да је, иако не постоје поуздане гаранције да 5Г мрежа није штетна за животну средину, у Научно-технолошком парку на Звездари недавно пуштена у рад прва 5Г базна станица.

У овом покрету истичу да "у својој бахатости режим више и не крије да Србија има намеру да омогући промет ГМО како би постала чланица Светске трговинске организације, а сада је у најави и широка примена веома дискутабилне 5Г технологије".

"Поставља се питање да ли ће сва ова проблематична питања бити предмет предизборне кампање или ће режимске странке, као и до сада, брижљиво да крију своје истинске намере од грађана Србије?", поручују Двери.

Ова странка је затражила од министра трговине, туризма и телекомуникација Расима Љајића да грађанима Србије гарантује безбедност и заштиту од зрачења и да ресорно министарство покрене детаљну и свеобухватну процену утицаја на животну средину, пре свега на здравље деце.

"Двери ће тражити Љајићеву одговорност и у случају да он не остане на овој позицији што је, с обзиром на његову сервилност режиму, мало вероватно", поручују из овог покрета.

Они упозоравају да је број деце оболеле од рака у Србији ужасавајуће велик и да су додатни ризици недопустиви.

"С обзиром да режим све време ради све супротно од онога што обећава грађанима, политичка кампања која је наводно посвећена деци, делује заиста забрињавајуће једнако као и сама 5Г технологија", истичу Двери.

Како кажу, редовно ће извештавати јавност о свим кредибилним научним сазнањима и позивати на одговорност све оне који "због похлепе и немара угрожавају здравље наше деце и свих осталих грађана Србије".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести