ЕК: ЕУ очекује даљи напредак Србије на европском путу 

БРИСЕЛ: Европска комисија оцењује да Србија, која има 12 отворених преговарачких поглавља и два привремено затворена, добро напредује на свом европском путу и жели да такав замајац буде настављен и у овој години, речено је Танјугу у седишту Комисије.
Evropska Komisija EPA/STEPHANIE LECOCQ
Фото: EPA/STEPHANIE LECOCQ

”ЕУ је посвећена одржању оваквог моментума као и отврању неколико нових поглавља са Србијом у 2018. години. На Србији је да одреди брзину преговора, на првом месту правећи стваран и садржајан напредак у области владавине права. Напредак у дијалогу са Косовом и рад у циљу свеобухватне нормализације односа, биће кључан за напердак Србије у процесу прступања ЕУ”, навели су из Комисије.

Истовремено, портпаролка Европске комисије, Маја Коцијанчић за Танјуг понавља да ће 2018. година представљати јединствену прилику да Западни Бакна направи неповратне кораке напред на свом путу евроинтеграција.

”Како се то постигло земље морају да највиши приоритет дају неопходним реформама посебно у области владавине права, правосуђа и основних права. Јасно је да ЕУ неће правити компромисе око приступних критеријума. Сваки озбиљни напредак засновна је на ефикасним рефомама”, поручила је Коцијачић.

У Европској комисији наглашавају да снажна перспектива ЕУ чланства настваља да буде механизам трансфромације у регинону и да је та чињеница ”сада, више него икада” важна и за саму ЕУ.

”Земље су већ направиле напредак на ЕУ путу. Ипак, многе битне реформе остају да се заврше. Како би очували овакакв позитиван моментум и како би се још више посветили заједничким изазовима, Комисија сматра да је неопходно да спроведе одвојене, посебно посвећене радне оквире у циљу подршке свим земљама Западног Балкна на њиховом путу ка чланству у ЕУ. У том контексту Европска комисија тренутно ради на стратегији која која ће бити усвојена у фебруару ”, поручила је Коцијанчић.

Она је најавила да ће у априлу 2018. године Европска комиисја представити регуларни ”пакет проширења” који ће обухватити детаљне извештаје о свакој од земља у процесу проширења.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести