ЕК: Многи пројекти из Вашингтона већ се спроводе у оквиру ЕУ

ПРИШТИНА: Многи пројекти наведени у Вашингтонском споразуму већ се спроводе у оквиру инвестиционог оквира ЕУ за западни Балкан, изјавила је портпаролка Европске комисије Ана Писонеро
Portparolka komesara za proširenje Ana Pisonero Foto: European Audiovisual Service
Фото: Ана Писонеро Фото: European Audiovisual Service

ПРИШТИНА: Многи пројекти наведени у Вашингтонском споразуму већ се спроводе у оквиру инвестиционог оквира ЕУ за западни Балкан, изјавила је портпаролка Европске комисије Ана Писонеро, наводећи да су у Унији спремни да сарађују са америчким партнерима и да се радују њиховом значајном финансијском доприносу.

Косовски пројекти путне и железницке инфраструктуре, наведени у споразумима у Вашингтону и недавно у Приштини, пре много година потписани су са ЕУ, преноси ''Коха диторе''.

На Берлинском самиту, започетом 2014. године, земље западног Балкана заједно са Европском комисијом договориле су се о програму интеракције, такође додељујући зајмове за изградњу ауто-путева и железницких линија.

Влада Косова није назначила који пројекти ће се финансирати америчким новцем и како ће се носити са онима који се спроводе новцем ЕУ, додаје приштински лист.

"Многи пројекти наведени у Вашингтону већ се спроводе у оквиру Оквира за инвестиције западног Балкана. На пример, ЕУ је пружила техничку помоћ за цео ''Ауто-пут мира'' и већ је одобрила инвестиције за прве деонице ауто-пута у Србији и на Косову. Неки од пројеката су нови и треба да буду у потпуности процењени у смислу изводљивости и усаглашености, као и са плановима ЕУ за регион", истакла је Писонеро.

Ово је, каже портпаролка ЕК, посебно важно јер у ЕУ раде на економском и инвестиционом плану за западни Балкан, који ће бити објављен ове јесени.

Циљ је приближавање региона ЕУ, као и стварање радних места у корист предузећа и градана, поручила је Писонеро.

Извештај о инвестиционом оквиру за Западни Балкан разматра финансијски механизам путем којег ЕУ финансира инфраструктурне пројекте, преноси Косово онлајн.

Споразум о пројекту рехабилитације железницке пруге 10, између Приштине и ЕБРД, потписан је почетком 2018. године.

Тај пројекат укључује саобраћајницу која иде од Лешка на северу Косова до Ђенерал Јанковића на граници са Северном Македонијом. Финансирање је обезбедила ЕБРД у износу од 209 милиона евра.

У споразуму из Вашингтона се не помиње саобраћајница Лешак-Ђенерал Јанковић, већ само ауто-путеви Приштина-Мердаре и Ниш-Приштина, коснтатује приштинска ''Коха''.

Министарство инфраструктуре, како се наводи, није дало објашњења о тим изменама.

Нови споразум између Косова и САД за подстицај инвестиција потписан је у понедељак, а износ обећаних инвестиција достиже више од милијарду евра, подсећа ''Коха''.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести