Експрес: Протест у сенци Тачијеве посете Газиводама

ПРИШТИНА: У Приштини је завршен протест опозиције и грађана на Тргу Скендербег, али је окупљање, како тврде приштински медији, хиљаде њих остало у сенци посете Хашима Тачија језеру Газиводе.
protesti pristina, tanjug ap
Фото: Tanjug/AP

Протест је завршен мирно и без инцидената.

Како јавља приштинска ГазетаЕкспрес, хиљаде грађана окупило се на протесту у организацији опозиционог покрета Самоопредељење, а против Хашима Тачија и његове идеје о промени границе са Србијом.

Поред грађана, протест Самоопредељења су подржали и неки од посланика најутицајнијег опозиционог Демократског савез Косова.

Демонстранти одбацују Тачијеву идеју о промени границе са Србијом.

Експрес преноси да су на протесту грађани из свих крајева Косова.

Протест Самоопредељења подржали су заменици председника ДСК Вјоса Османи, Хади Авдили, као и независни посланик Кораб Сејдију.

Председник опозиционог покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, дочекан је аплаузом на Тргу Скендербег у Приштини, одакле је поручио да је овај протест за одбрану "Републике Косова", а против политике Хашима Тачија који угрожава косовску независнот.

"Морамо да бранимо Републику", рекао је Курти и додао да косовску независност угрожава Тачи у договору са председником Србије Александром Вучићем.

"Лопови...", "Аљбин Курти", "Волимо Долину као Приштину", "Демократија", само су неки од транспарената које носи протестанти.

Неки од демонстраната су се најпре окупили испред зграде Националној библиотеке одакле су у "протестном маршу" дошли до Трга Скендербеег.

На протесту су присутни и радници рудника Трпче, а који је под контролом приштинских власти.

На протесту је најмање косовких застава, а највише америчких.

На протесту је и преставница "Удружења мајки" која је замерила Тачију због тога што, како се наводи, у дијалогу са председником Србије Александром Вучихем није покренуо питање несталих особа.

Из тог удружења су поручили да Тачии не може да преговара у њихово име јер, како тврде, Тачи је у процесу дијалога "скренуо с пута" руководећи сопственим интересима.

"Тачи никада није отворио питање несталих особа у дијалогу са Београдом. Данас му кажемо да он никада неће моћи да преговора у име мајки и породица које су српски криминалци убили и киднаповали у рату на Косову. Руковођен сопственим интересима у дијалогу с Вучићем, Тачи је заборавио на жрте рата", рекле су представнице "Удружења мајки".

Оне се, кажу, противе наметању интереса Србије на Косову.

"Треба бити храбар и пружити руку помирења Вучићу који се никада није извинио за злочине на Косову", навеле су мајке жрта рата на КиМ.

На крају протеста Курти је захвалио грађанима што су се окупили данас у Приштини и најавио нова окупљања, пренео је Експрес.

Харадинај захвалио учесницима протеста на мирним демонстрацијама

Косовски премијер Рамуш Харадинај захвалио је данас грађанима који су протестовали на Тргу Скендербег у Приштини на, како је рекао, грађанској култури коју су показали.

Како су пренели приштински медији, хиљаде грађана у организацији опозиционог Самоопредељења протестовало је данас у Приштини против Хашима Тачија и његове политике "корекције границе са Србијом".

Он је на свом Фејсбук профилу поздравио и то што је велики број грађана изразио бригу "о питањима од виталног значаја за будућност Косова".

Харадинај је навео и да је својим саговорницима у Њујорку, на маргинама заседања Генералне скупштине УН, рекао да су "косовске границе утврђене 17. фебруар 2008." и да "будућност Косова неће бити угрожена кршењем његове суверености и територије било каквим компромисима".

"Држава Косово је на правом путу да заврши своје реформе, посебно трансформацију КБС у војску, за шта имамо стратешку подршку савезника Косова", написао је Харадинај.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести