ЕП: Жалимо због странака које су против страних посредника

БРИСЕЛ: Представници Европског парламента у Међупартијском дијалогу у Србији изразили су жаљење због става поједних политичких пратија у Србији које су против ”европског пута земље” и учешћа представника ЕУ институција у другој фази страначког дијалога у Србији.
evropski parlament, pixabay
Фото: Pixabay

”Ми жалимо због оваковог става, и наглашавамо да је Међупартијски дијалог заснован на посвећености, вољи и способности учесника да постигну консензус у циљу побољшања политичке климе уочи следећих избора”, наводи се у заједничком саопштењу које су потписали Тања Фајон, Владимир Билчик, Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

Посредници Европског парламента у Међупартијском дијалогу у Србији наводе да их је председавајући Скупштине Србије, Ивица Дачић, обавестио о плановима за одржавање одвојених консултација са оним странкама које се противе учешћу представника ЕУ институција на састанцима.

Додају да тренутно ”није јасно како ће се резултати тих састанка одразити на сам Међунартијски дијалог” који организују Скупштина Србије и Европски парламент.

”Сви конструктивни и реални предлози који имају за циљ унапређење демократске културе међу политичким странкама и којима је циљ побољшање тренутне ситуације с обзиром на европску дестинацију Србије, добродошли су”, наводи се у саопштењу.

У том смислу европски посланици кажу да очекују да их председник Народне скупштине, Ивица Дачић, на следећем заједничком састанку предвиђеном за 7. мај, извести о последњим информацијма у вези наставка Међустраначког дијалога у Србији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести