ЕС СПЦ у ЦГ: Спремни на разговор, уз уважавање

ПОДГОРИЦА: Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори саопштио је вечерас да је спреман да разговара о Закону о слободи вероисповести али на, како је навео, начин који ће потпуно уважавати обе стране у дијалогу.
patrijarsija, spc
Фото: Српска Православна Црква

Епископски савет је нагасио да се текст иницијативе за оцену уставности тог закона налази у завршној фази у саопштењу објављеном након седнице у Никшићу у, како се наводи, проширеном саставу којој су присуствовали и чланови правног тима за израду иницијативе за оцену уставности "дискриминаторског Закона о слободи вероисповести".

"Уколико црногорске власти сматрају да могу самостално да намећу теме и решења, као што су то раније радили и данас чине, позивајући на дијалог само о примени Закона – са правом ћемо сматрати да се ради о фингирању позива за дијалог, што ће бити одговорност Владе", наводи се у саопштењу Епископског савета СПЦ у ЦГ, преносе Вијести.

Наводи се да је констатовано да је текст иницијативе за оцену уставности Закона о слободи вероисповести доведен у завршну фазу након што су обављене озбиљне консултације са најширим кругом правних стручњака.

Разматрано је, како се додаје, и предузимање других правних мера "које би предупредиле и отклониле штетне последице овог закона, не само по Цркву, него по свеукупно црногорско друштво".

Како се наводи, Епископски савет се упознао и са правним активностима које су досад Патријаршија и Свети Синод предузели у циљу правног оспоравања спорног закона.

"Због великог интересовања јавности у погледу разлога због којих иницијатива још није поднесена Уставном суду од стране Цркве, слободни смо да јавност обавестимо да у складу са одредбом чл. 36 тц. 3 Законом о Уставном суду, тај судски орган, може и сам покренути поступак оцене уставности правних аката, особито имајући у виду један број очигледно неуставних одредби овог закона, и то, пре свега, оних који се тичу историјски стеченог правног субјективитета Цркава и верских заједница и неприкосновености права њихове својине", наводи се у саопштењу.

Како се најављује, иницијатива ће бити поднета у најскорије време.

Поручује се и да православни верници и други грађани Црне Горе и шире, који се у великом броју окупљају на улицама својих градова, и овом приликом шаљу јасну поруку да молебани и литије нису, како се погрешно тврди и са највиших државних адреса, усмерени против државе Црне Горе.

Епископски савет поручио је и да жали због, како је навео, грубих манипулација које су у медијима ових дана износили највиши државни званичници, одбијајући притом сваку оптужбу да се иза активности цркве крију било какви и било чији политички или идеолошки интереси.

"Овом приликом нећемо одговарати на њихове наводе у којима је било још низ историјских и чињеницних нетачности о Цркви у Црној Гори", наводи се у саопштењу и наглашава да су неистинити медијски написи о томе да су у току разговори Цркве и црногорских власти у вези са спорним законом.

Епископски савет наглашава да је те наводе недвосмислено демантовао и премијер ЦГ Душко Марковић, рекавши да позив за дијалог Цркви тек треба да буде послан од стране Владе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести