ЕУ: Холокауст је највећа трагедија у историји човечанства

БРИСЕЛ: Порукама ”Никада више” и ”Памтимо”, ЕУ данас се сећа Холокауста, геноцида почињеног током Другог светског рата над европским Јеврејима, када је од стране немачких нациста и њихових колаборациониста убијено шест милиона људи, од чега 1,5 милиона деце.
ursula fon den lajen
Фото: Tanjug (AP Photo/Jean-Francois Badias)

Обележавајући 27. јануара као Међународни дан сећања на Холокауст и дан када је 1945. године ослобођен нацистички логор смрти Аушвиц, највиши званичници ЕУ поручују да се овакав злочини никада не сме поновити и позивају на свакодневну борбу против говора мржње и дискриминације.

”Холокауст је био европска катастрофа. Антисемитизам је је добро до катастрофе. Антисемитизам је дехуманизовао јеврејски народ и у нацистичкој Немачкој отворио врата Холокаусту. То никада не смемо заборавити”, поручила је председница Европске комиије, Урсула фон дер Лајен.

Председник Европског савета, Шарл Мишел, у саопштењу поводом данашње комеморације у Бриселу, којом се обележава 77 година од ослобађања Аушвица, подсетио је на речи преживелих логораша који су упозорили да је до Аушвица дошло ”малим корацима, због равнодушности и дискриминације права мањина” и да се ”оно што је било једном може поновити”.

”Зато данас морамо учинити више од сећања. Сећање, нажалост, није довољно. Морамо деловати. ЕУ делује. Боримо се против ових непријатеља демократије и основних вредности. Али ово мора бити и лична борба сваког од нас која почиње одбацивањем ћутања, одбијањем прихватања и одбацивањем малих корака који воде у равнодушност”, поручио је Мишел.

Председник Европског савета оценио је да се и данас у Европи Јервреји осећају угрожено и да су мете напада које ЕУ никада неће прихватити нити дозволити.

Шеф дипломатије ЕУ, Жосеп Борељ, у саопштењу поручује да је Холкоауст највећа трагедија у историји човечанства, а да се жртве и начистички злочни никада не смеју заборавити.

”Данас и у годинама које долазе, остајемо јачч него икада у нашој посвећености да никада не заборавимо. Дужни смо да чувамо сећање на све жртве и њихова страдања. Дугујемо то онима који су страдали у Холокаусту, дугујемо преживелима и дугујемо нашим будућим генерацијама”, каже Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ позвао је све државае света да одају почаст жртвама Холокауста, осуде његово порицање и развију образовне програме како би спрецила да се геноцид више икада понови.

Поводом обелезавања Дана сећања на Холокауст, у Европском парламенту у Бриселу одржава се комеморација на којој присуствују председници Европског парламента, Комисије и Савета.

Седиште Европске комисије у Бриселу осветљено је поруком ”Сећамо се", чиме се ЕУ придружила глобалној кампањи коју су Светски јеврејски конгрес и УНЕСКО покренули у знак сећања на жртве Холокауста.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести