ЕУ и УНДП: Обустављени радови на кући Џафера Деве

ПРИШТИНА: Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Европска унија обуставили су рад на локацији у јужном делу Косовске Митровице, која се повезује са Џафером Девом, наводи се у заједничкој изјави УНДП-а и ЕУ, објављеној на сајту Канцеларије ЕУ на КиМ.
pristina
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

"УНДП је заједно са ЕУ обуставио рад на локацији. У контакту смо са свим укљученим странама и поново процењујемо нашу улогу и допринос, укључујуцћи могућност да се тренутна контроверза искористи као правовремена прилика да се отворено позабавимо прошлошцћу кроз отворене дискусије и консултације свих релевантних заједница", наводи се у изјави.

У заједичкој изјави напомиње се да су УНДП и ЕУ "пажљиво слушали забринутости након најаве рестаурације места културног наслеђа у Митровици повезаног са претходним власником Џафером Девом, о чијој се прошлости као сарадника нациста много коментарисало последњих неколико дана".

Како се наводи, намера пројекта је увек била да окупи заједнице и допринесе друштвеној кохезији коришцћењем културног наслеђа као инструмента за дијалог међу заједницама и враћањем културног наслеђа на коришцћење заједници.

"УНДП и Европска унија изражавају снажно жаљење због било каквих ненамерних увреда при најави почетка радова, а изостављају историјску позадину Џафера Деве", поручује се у изјави.

УНДП и Европска унија оштро су осудили антисемитизам и ксенофобију и њене бројне манифестације, укључујуцћи растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама.

Поручили су да су посвећени заштити угрожених, промовисању основних људских права и очувању слободе, достојанства и борби против дезинформација.

У изјави се подсећа да су пројекти културног наслеђа које УНДП спроводи од 2016. године у партнерству са ЕУ, Министарством културе, омладине и спорта, општинама и верским заједницама завршили радове на реновирању и рехабилитацији више од 35 културних и верских објеката, који припадају различитим верским и етничким групама које живе на КиМ.

"Пројекти су се такође фокусирали на ревитализацију нематеријалног културног наслеђа у виду уметности, музике и занатских вештина и спровели су бројне курсеве обуке и рестаурационе кампове посебно фокусиране на жене и младе из различитих заједница. Све интервенције доприносе јачању поверења и друштвене кохезије, као и повецћању поштовања заједничког културног наслеђа различитих заједница и религија широм Косова", закључује се у изјави.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести