ЕУ: Избори добро организовани, на северу примећена кршења

ПРИШТИНА: Шеф посматрачке мисије ЕУ на недавно одржаним локалним изборима на КИМ Лукас Мандл, изјавио је данас да су избори На Косову били добро организовани, уз тврдње да су кршења примећена углавном на северу Косова, где је, како тврди, политичка слобода била ограничена.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Он је на конференцији за новинаре рекао да је мисија посматрача ЕУ обишла око 400 бирачких места и да су приметили да је на појединим било потпомагања гласова, а на некима су се гласачи појавили са истеклим документима, преноси Коха.

"Било је случајева потпомагања гласања, у неколико случајева је забележено да су бирачи имали истекла документа. Уочили смо да је Српска листа монополизовала политички живот Срба на Косову и као што сам поменуо, Мисија ЕУ је у разговору са грађанима сазнала да је њима било прећено и да су били под притиском од стране кандидата Српске листе и њихових активиста", навео је Мандл.

И Известилац ЕУ за Косово Виола фон Крамон Таубадел која је такође учествовала на конференцији за медије оценила је протекле изборе апострофирајући Косово као пример у смислу демократије, и критиковала Српску листу, за коју је рекла да је сузила политички простор за Србе и извршила притисак током кампање.

Она је на конференцији посматрачке мисије ЕУ у Приштини рекла да постоје оптужбе да је Српска листа натерала Србе да гласају за овај политички ентитет, преноси Коха.

На питање да прокломентарише изјаву председника Српске листе Горана Ракића да ће напустити косовске институције ако се не формира ЗСО, фон Крамон је казала да је то претња гласачима и другим кандидатима.

"То је велика претња гласачима и кандидатима који нису из Српске листе. То смо чули од саговорника на северу. Што се тиче општег окружења на северу, то је ван мог мандата. Ово ћемо детаљније анализирати", рекла је фон Крамон.

Она је додала да су избори пример демократије, али да нису избегнути неки системски недостаци.

"Један од њих је сужавање политичког простора за Србе", рекла је она.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести