ЕУ: Косово да настави дијалог са БГ и примени договорено

БРИСЕЛ: Савет за стабилизацију и придруживање Косова Европској унији позвао је данас Приштину да настави рад на постизању првно обевезујућег споразума с Београдом, али и примени све до сада постигнуте споразуме.
evropska unija, tanjug
Фото: Tanjug video ilustracija

”На састанку је наглашена важност континуираног ангажовања у преговорима и постизања свеобухватног правно обавезујућег споразума о нормализацији односа, што је кључно за напредак Косово и Србија на путу ка ЕУ. Учесници су се сложили и да сви досадашњи договори морају да се поштују и спроводе”, наводи се у саопштењу Савета.

Поред важности дијалога с Београдом, наглашена је и неопходност убрзања реформских процеса на Косову, кроз ”фокус свих политичких актера и ефикасну координацију у институцијама на Косову”.

Позитивно су оцењени укидање такси на робу из Србије, учешће Косова у регионалним иницијативама и сарадња са Специјалним судом за ратне злочине у Хагу.

Видео састанку Савета за стабилизацију и придруживање Косова присуствовали су шеф диопломатије ЕУ Жозеп Борељ, комесар ЕУ за проширење Оливер Вархељии и премијер тзв. Косова Авдулах Хоти са сарадницима и министрима у косовској влади.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести