ЕУ: Косово позвано у Хелсинки због разговора о региону

БРИСЕЛ: Свих шест партнера са Западног Балкана, међу њима и Косово, позвани су да крајем августа присуствују неформалном састанку шефова дипломатија ЕУ у Хесинкију због разговора о регионалној сарадњи, објашњавају за Танјуг у Бриселу.
evropska unija, tanjug
Фото: Tanjug video ilustracija

Шефица ЕУ дипломатије Фердерика Могерини по први пут је званично поред министара земља кандидата позвала и шефове дипломатија Косова и БиХ да присуствују неформалном састанку Савета ЕУ министра који се 28 и 29. августа одржава у Хелсинкију.

”Партнери са Западног Балкна позвани су на неформални састанак министра спољних послова у Хелсинки крајем месеца због важне дискусије о томе како напредовати у регионалној сарадњи”, поручио је портпарол ЕУ за Танјуг.

На питање Танјуга да ли позив Беџету Пацолију, министру привремених власти Косова које није ни кандидат за чланство нити од свих чланица ЕУ призната држава, значи и промену приступа односно формата досадашње праксе састанака ЕУ министра са министирима земаља кандидата, из Брисела поручују да је у питању позив због ”неопходности и корсти” учешћа свих са Западног Балкана.

”Свих шест партнера са Западног Балкана су позвани на ове разговоре. У питању је неформална дискусија о свим заједничким спољним и безбедносним аспектима регионалне сарадње и неопходно је и корисно учешће свих партнера”, закључује портпарол ЕУ.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини одлучила је да на последњи незванични састанак Савета ЕУ коме ће она председавати уместо земља кандидата позове све партнере са Западног Балкна.

Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић окарактерисао је овај потез Могеринијеве као ”преседан” где је позвана ”територија ” која је ”далеко од стауса кандидата за чланство”.

”Очигледно да на крају свог мандата она жели да покаже да је нешто урадила за Косово, али то није коректно према Србији", казао је недавно Дачић.

Косовски минстар Беџет Пацоли и раније је долазио на неформалне састанке шефова ЕУ дипломатија и земља кандидата где би на маргинама одржавао билатералне састанке. 

Ово је први пут да је добио и званичан позив високе представнице.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести