ЕУ: Нема времена за губљење, дијалог се мора наставити

БРИСЕЛ:  ЕУ је спремна да се што је пре могуће настави дијалог о свеобухватном правно обавезујућем споразуму у дијалогу Београда и Приштине и у том се циљу паралелно ради и на укидању такси и на наставку дијалога, сазнаје Танјуг у Бриселу.

"ЕУ паралелно ради на како питању такси тако и на спремности да се што пре настави рад на правнообавезујућем споразуму. Моментум постоји, важна је политичка воља са обе стране", наводе европски дипломатски извори за Танјуг.

У Бриселу напомињу да су у току контакти и са Београдом и са Приштином. И док у из ЕУ поручују да су свесни да приштинске таксе на робу из Србије лимитирају наставак дијалога, за сада нема одговора на питање Тањуга да ли Брисел види и једнострано усвајање статута Трепче као могући нови "камен спотицања" у циљу наставка дијалога две стране. 

Приштинска страна је још пре две године одбацили могућност да се о конфискацији рударско-металуршког и хемијског комбината Трепча, који су они прогласили "косовском имовином", разговара у оквиру дијалога у Бриселу, тврдећи да је то "готова ствар". 

У ЕУ наглашавају да су они као посредници у дијалогу "спремни да раде онолико брзо колико се Београд и Приштина договоре", али и да "погурају" актере како би поново сели за сто. 

"У разаговору са председником Хашимом Тачијем поновила сам да таксе морају да буду повучене како би дијалог био настављен што пре . Нормализација односа је од кључног значаја са Косово, Србију, Западни Балкан и ЕУ. Нема више времена за губљење", поручила је 1. фебруара шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини.

Комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан, који је директно укључен у разговоре о укадању приштинских такси на робу из централне Србије, каже да се нада "обнови позитивне динамике и поновном покретању дијалога Београда и Приштине". 

И Федерика Могерини и Јоханес Хан сматрају да још има времена да се искористи "моментум" и да дође постизања правнообавезујућег споразума између Београда и Приштине током мадата ове Комисији, који истиче у новембру ове године. 

И док, званично, у ЕУ кажу да још немају конкретан датум за могући наставак дијалога Београда и Приштине, незванично се наводи да је Брисел спреман да организије састанак председника Александра Вучића и Хашима Тачија у данима који следе.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести