ЕУ помаже Србији са 93,4 милиона у борби против короне

БРИСЕЛ: Као подршку борби против кризе изазване корна вирусом ЕУ ће за Србију издвојити 93,4 милиона евра.
eu
Фото: Tanjug / arhiva

Од укупне суме 15 милона евра је издвојено за тренутне потребе сузбијања КОВИД19, а преосталих 78,4 милиона евра ће бити намењено ублажавању друштевно-економских последица пандемије, речено је Танјугу у Европској комисији.

У писму које је комесар за проширење Оливер Врахеји послао премијерки Србије Ани Брнабић, а у које је Тањуг имао увид, наводи се да је службама Европске комисије речено да искористе до 15 милиона евра за хитне потребе Србије, да се размотри преосталих 20,8 милиона евра из ЕУ интеграционих фондова и да се по могућству преусмери додатних 57,6 милиона евра намењених пројектима као што гасни интерконектор између Србије и Буграске и преласку на чистије изворе енергије.

”ЕУ је уз земље Западног Балкана и тражи начине какао да вам помогне у одговору на епидемију као и на њене касније последице”, каже Вархеји.

У писму премијерки Србије, комесар за проширење констатује да Европска комисија гледа како да укључи Србију и остале партнере из региона у иницијативе које ЕУ предузима у циљу одговора на КОВИД19 , али и каснијег ублажавање социјанло економских последица пандемије.

”Активирали смо неке од постојећих инструмента, као што је ЕУ Механизам цивилне помићи, како би укључили Србију у ЕУ иницијативе. То се већ показало упсешно у репатријацији грађан Србије који су се нашли у Кини”, каже Вархеји.

Он додаје да Комисија са земјам чланицама ЕУ разговара и о решавању проблема грађан из региона који су због мера као што су затварање граница заглављењи у зони Шенгена.

”Предложили смо и измену радног оквира Фонда за солидарност ЕУ кроз који ће такође бити могуће мобилисати средства за помоћ Србији у тренутној кризи јавног здравља”, поручује Вархеји.

Комесар за проширење додаје да ЕУ ради заједно и са Међународним финасијским институцијама на проналажењу начина за решавање питања ликвидности и финансијских проблема приватног сектора. 

Истовремено, испитују се и начине како европски регионални инструменити, као што су Гаранције за Западни Балкан, могу најбоље да помогу у овој ситуацији.

Вархеји додаје да ЕУ ради и са регионалним организацијам као што су ЦЕФТА, Трговинска заједница и Регионални савет за сарадњу као би се олакшао транспорт основне робе како у региону тако и између региона и ЕУ.

Каже и да је регион затражиио да се гранични прелази са ЕУ уврсте у предлог Европска комисије о увођењу тзв ”зелених линија” које би требало да олакшају и убрзају транспорт робе широм Европе.

”Ситуација се брзо мења и мораћемо да се прилагођавамо. Затражио сам од шефа Делегације ЕУ у Србији Сема Фабриција и његовог тима да блиско сарађују са вама, ако што ће и наше бриселске службе то чинити са српском Мисијом”, закључио је Вархеји.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести